szerző:
MTI

Danubius fluvius - Duna képfolyam címmel Európa második leghosszabb folyóját több száz amatőr és művészi fotó, térkép, tárgy és film segítségével bemutató kiállítás nyílik Budapesten, a Szlovák Kulturális Intézetben és a Közép-európai Intézetben szerdán.

Az egy hónapon át látható tárlat megnyitóján mutatják be először Magyarországon a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig című, nyolc Duna menti ország koprodukciójában több mint ötven éve készült filmet.  A kiállítás egyik fontos célja, hogy újragondolásra késztesse az embereket Magyarország, Közép-Európa és a Duna viszonyáról - mondta Kende Tamás történész, a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársa, a kiállítás egyik kurátora. XVIII. századi illusztrált térképek, amatőr és művészi fotók, filmek, műholdas felvételek, egy mohácsi hajóskapitány üvegnegatívjai alapján készült sorozat, a híres fotográfus, Vadas Ernő vagy Szöllőssy Kálmán dunai tárgyú művészi fotói, a II. világháború előtt készült fekete-fehér dunai híradófilmek, a 2006-os nagy árvízről forgatott pozsonyi amatőr film hozza emberközelbe ugyanazt a folyamot - jegyezte meg a kurátor.

©

A szentendrei múzeumban született meg az ötlet, hogy a folyót a maga valójában, élő, élhető vízként mutassák be, hiszen sok helyütt a Dunát betonmederbe szorították, a budapestieket például az alsó rakparton futó autóút teljesen elvágta az élő folyamtól. A képek tanúsága szerint a Dunában lehet fürdeni, hajózni, halászni, aranyat mosni, homokzsákokkal küzdeni ellene, de egyet nem lehet: kisajátítani - hangsúlyozta Kende Tamás. A kiállítás nemzetközi, valódi Duna menti összefogással készült. A Szlovák Nemzeti Múzeum, a Pozsonyi Városi Múzeum, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Kárpáti Németek Múzeuma, az esztergomi, a váci, a szentendrei, a mohácsi múzeum, a Pécsi Tudományegyetem, a Szlovák Filmintézet és a Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével valósult meg.

Magyarországon először a kiállítás megnyitóján vetítik le azt a monstre produkciót, amely nyolc Duna menti ország együttműködésében készült a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig címmel 1956-ban. A Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Bulgária, Románia és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság színes koprodukciós filmje a maga nemében az első volt a közép-kelet-európai filmtörténetben. A színes Duna-film forgatókönyvét Boldizsár Iván író, lapszerkesztő készítette, Hildebrand István volt a vezető operatőr, és ő fotografálta az osztrák, A tárlat március 12-ig látogatható.

 

hvg.hu Kult

Három dimenziós képek - Glenn Brown kiállítása

Glenn Brown a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, életműve a bizonyíték arra, hogy rengeteg izgalmas dolog történik még a festészetben - mondta a művészről a tárlat pénteki sajtótájékoztatóján a Lumú igazgatója, Bencsik Barnabás.