szerző:
MTI

Danubius fluvius - Duna képfolyam címmel Európa második leghosszabb folyóját több száz amatőr és művészi fotó, térkép, tárgy és film segítségével bemutató kiállítás nyílik Budapesten, a Szlovák Kulturális Intézetben és a Közép-európai Intézetben szerdán.

Az egy hónapon át látható tárlat megnyitóján mutatják be először Magyarországon a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig című, nyolc Duna menti ország koprodukciójában több mint ötven éve készült filmet.  A kiállítás egyik fontos célja, hogy újragondolásra késztesse az embereket Magyarország, Közép-Európa és a Duna viszonyáról - mondta Kende Tamás történész, a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársa, a kiállítás egyik kurátora. XVIII. századi illusztrált térképek, amatőr és művészi fotók, filmek, műholdas felvételek, egy mohácsi hajóskapitány üvegnegatívjai alapján készült sorozat, a híres fotográfus, Vadas Ernő vagy Szöllőssy Kálmán dunai tárgyú művészi fotói, a II. világháború előtt készült fekete-fehér dunai híradófilmek, a 2006-os nagy árvízről forgatott pozsonyi amatőr film hozza emberközelbe ugyanazt a folyamot - jegyezte meg a kurátor.

©

A szentendrei múzeumban született meg az ötlet, hogy a folyót a maga valójában, élő, élhető vízként mutassák be, hiszen sok helyütt a Dunát betonmederbe szorították, a budapestieket például az alsó rakparton futó autóút teljesen elvágta az élő folyamtól. A képek tanúsága szerint a Dunában lehet fürdeni, hajózni, halászni, aranyat mosni, homokzsákokkal küzdeni ellene, de egyet nem lehet: kisajátítani - hangsúlyozta Kende Tamás. A kiállítás nemzetközi, valódi Duna menti összefogással készült. A Szlovák Nemzeti Múzeum, a Pozsonyi Városi Múzeum, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Kárpáti Németek Múzeuma, az esztergomi, a váci, a szentendrei, a mohácsi múzeum, a Pécsi Tudományegyetem, a Szlovák Filmintézet és a Magyar Nemzeti Filmarchívum segítségével valósult meg.

Magyarországon először a kiállítás megnyitóján vetítik le azt a monstre produkciót, amely nyolc Duna menti ország együttműködésében készült a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig címmel 1956-ban. A Német Szövetségi Köztársaság, Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Bulgária, Románia és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság színes koprodukciós filmje a maga nemében az első volt a közép-kelet-európai filmtörténetben. A színes Duna-film forgatókönyvét Boldizsár Iván író, lapszerkesztő készítette, Hildebrand István volt a vezető operatőr, és ő fotografálta az osztrák, A tárlat március 12-ig látogatható.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

Három dimenziós képek - Glenn Brown kiállítása

Glenn Brown a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, életműve a bizonyíték arra, hogy rengeteg izgalmas dolog történik még a festészetben - mondta a művészről a tárlat pénteki sajtótájékoztatóján a Lumú igazgatója, Bencsik Barnabás.