szerző:
MTI

Szokatlan, de annál érdekesebb kiállítás látható a dél-olasz Pugliában: a világ egyik legismertebb festményének, a Mona Lisának utánzatai láthatók, ruha nélkül.

Szeptember 30-ig látható az egykori olasz királynőről elnevezett Margherita di Savoia városában a Meztelen Gioconda című kiállítás. (Giocondának hívják olaszul a külföldön Mona Lisaként ismert Leonardo-festményt.)

Monna Vanna
©

A Leonardo da Vinci festette képtől kezdve a napjainkig alkotott Mona Lisákig a kiállítás két szekcióban kíséri végig az utódok műveit. Az első a XVI. századtól az 1900-as évekig mutatja be a főleg Olaszországban festett Mona Lisa-utánzatokat, a másodikban az 1911-től mostanáig készült Giocondák sorakoznak. A toszkán Leonardo da Vinci múzeummal együttműködésben rendezett kiállítás büszkesége a mester kedvenc tanítványaként ismert Gian Giacomo Caprotti, közismertebb nevén Salai (az Ördög), 1511-ben festett Monna Vanna című képe. Ez a kép nemrég befejezett restaurálása óta először hagyta el Toszkánát.

A kiállítás második része a francia-amerikai Marcel Duchamp bajuszos Giocondájával kezdődik. A kortárs alkotások között videoinstallációk és számítógépes technikával újjászületett Mona Lisák láthatók. A kiállítás címe nem kizárólag arra utal, hogy az alkotások főszereplője meztelen. "A Mona Lisát övező titok leleplezését tűztük ki célul. Az évszázadok alatt egymás után alkotott utánzatok és új verziók mindegyike elárul valamit az eredetiről. Analógiák és variánsok a Leonardo-festmény megfejtéséhez visznek közelebb" - magyarázta a da Vinci múzeum igazgatója, Alessandro Vezzosi.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

Megoldódhat Mona Lisa rejtélye

Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.

MTI Kult

Mona Lisa és társai új titkokat árultak el

Új titkokat árult el Leonardo da Vinci világhírű festménye, a Mona Lisa és hat társa - a mester további hat portréja -, hála azoknak a tudományos elemzéseknek, amelyek kimutatták a vizsgált képeken található festékrétegek összetételét és vastagságát.