szerző:
MTI

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) restaurálják a nagyváradi színház felújításakor előkerült "időkapszulát", melyet a színház 1900. október 15-iki avatásakor helyeztek el - közölte a fővárosi intézmény kedden.

Mint írják, augusztus 30-án került a könyvtárba az "időkapszula", melyre egy héttel korábban a felújítás alatt álló Nagyváradi Állami Színház előcsarnokában bukkantak. A lelet 110 éves iratokat tartalmaz, melyek halaszthatatlanul restaurálásra szorulnak. Mivel megtalálásakor a henger alakú fémtartály fedele már sérült volt, Nagyváradon nem nyúltak hozzá a dokumentumokhoz, a város alpolgármestere, Bíró Rozália az OSZK segítségét kérte.

Budapestre érkezésük óta a dokumentumokat ellenőrzött körülmények között kivették a fémhengerből, így megkezdődhetett az állapotfelmérés és konzerválás első fázisa. Kiderült, hogy a lelet öt papírdokumentumból, egy pergamen oklevélből, valamint egy külső, ezeket összefogó, viaszpecséttel ellátott borítópapírból áll. A pecséten "Nagyvárad város közönsége" felirat található, a pergamenből készült, kéziratos Zárkő elhelyezési oklevél szövege aranyozással és színes festéssel készült.

A papír iratköteg öt, külön címmel ellátott ívet tartalmaz. A színházépítésre felügyelő bizottság, a Nagyvárad város színügyi bizottsága, a Nagyvárad város törvényhatósági bizottsági tagjainak névsora az 1900 évre, a Nagyvárad város tanácsa az 1900 év október havában, illetve a Jegyzőkönyv (326/12379) című ívek konkrét szöveges tartalma egyelőre nem ismert, hiszen a szigorú konzerválási feltételek miatt, illetve a további sérülések elkerülése végett az összetapadt lapok szétválasztása csak a fokozatos kezelések után következhet - mutatnak rá a közleményben.

A henger alakú bádogszelencét, mely 1900. október 15-én került a Szigligeti Edéről elnevezett színház megnyitása és rendkívüli díszközgyűlése alkalmából egy úgynevezett zárkő alá, a korabeli napilapok tudósításai szerint egy üvegtartálynak is védenie kellett volna. Ennek nyomait azonban a helyszíni kiemelés nem igazolta.

A nehézségek ellenére az OSZK reményei szerint az ősz folyamán a könyvtár szakértőinek sikerül a kapszulában talált dokumentumokat restaurálni, így azokat jövő év elején - a felújítás alatt álló váradi színházépületben zajló munkálatok befejezésekor - vissza tudják szolgáltatni Nagyváradnak. A restaurálás végeztével a magyar nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárában is elhelyeznek egy másolatot a kapszulában talált dokumentumokról, ily módon biztosítva a magyar kultúrtörténet e szeletének kutathatóságát Magyarországon is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Mexikóváros után Afrikában is időkapszulákat találtak

Szerves időkapszulákat találtak Afrikában, írja a National Geographic. A fokföldi szirtiborzok jól védett, több tízezer éves ürülékhalmai ugyanis tökéletesen árulkodnak a globális klímaváltozás valamint a helyi növényzet korábbi állapotáról és mintázatairól.