szerző:
MTI

Háromezernél is több film, mamutprodukciók és fennállásának 75 éve után megszorítások fenyegetik Róma világhírű stúdióját, a Cinecittát, amely be is zárhat.

A Silvio Berlusconi vezette kormány a kiadáslefaragás jegyében úgy döntött, magántársasággá alakítja a részben már amúgy is privatizált stúdiót és rögtön el is adja. A Cinecitta hozzávetőleg 120 alkalmazottjának felét átveszi az olasz kulturális minisztérium - írta meg keddi számában a La Repubblica című lap.

A stúdiót, amelyet jelenleg a Cinecitta Studios nevű cégtől bérelnek, eladják egy újonnan alakuló vállalatnak, a Fintecnának. "A kormány le akarja bontani a stúdiókat, ingatlanfejlesztési tervei vannak a területtel. A filmvárost, amely minőségi alkotások színtere volt, lebontják" - emelt szót Emidio Greco olasz rendező. A Cinecitta dolgozói kedden a kulturális minisztérium épülete előtt tiltakoztak és levelet adtak át Giancarlo Galan miniszternek. A stúdiót nem bonthatják le, mert a filmtörténelem része. 

A római létesítményben készültek többek közt olyan klasszikusok, mint a Ben Hur és a Quo Vadis. Rendszeresen forgatott a Cinecittában Federico Fellini vagy éppen Roberto Rossellini, Vittorio De Sica és Luchino Visconti. A Cinecittában forgott Fellini világhírű munkája, Az édes élet. A filmvárost 1937-ben a Mussolini-rezsim alapította, miután a fasiszta rendszer is rájött arra, milyen fontos propagandaeszköz a film. A stúdió 1955 és 1975 között élte fénykorát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!