szerző:
L.L.

A Sziget Fesztiválon idén egy újdonsággal biztosan szembesülhettek a látogatók: a fesztiválkártyával, mellyel megvalósult a készpénz nélküli fizetés. Megnéztük, hogyan működött a nagyüzemi plasztikkártyás vásárlás, ki járt jól és ki faragott rá az új módira.

Idén először június elején, a Budai Gourmet fesztiválon debütált a készpénz nélküli kártyás fizetés, majd a soproni VOLT fesztiválon és a Balaton Soundon is beizzították a rendszert, mely a vasárnap zárult Sziget Fesztiválra „tökéletesedett”. Legalábbis a szervezők és a fesztiválkártyát működtető cég erre számított. Gerendai Károly, a fesztivál atyja az új rendszerről korábban azt mondta: kényelmesebbé, biztonságosabbá és gyorsabbá teheti a fogyasztást, ha nem kell a készpénzzel - visszajáróval, váltópénzzel - vacakolni. A rendszer bevezetése mellett szólt az is, hogy a vállalkozóknak ne kelljen amiatt aggódniuk, hogy a fix bérért alkalmazott dolgozóik esetleg eltulajdonítják a bevéltel - vagy a borravaló - egy részét, mert pontosan nyomonkövethető, hogy egyes egységeknél mekkora a fogyasztás. Ha gyorsabb a kiszolgálás, a kereskedők is többet tudnak forgalmazni - ez is egy érv volt a fesztiválkártya mellett. De mint minden új rendszer esetében, itt is akadtak előrelátható és váratlan buktatók.

Panaszok: feltöltés, utántöltés és visszaváltás

Már az első bevetéskor - a Budai Gourmet fesztiválon - kiderült, hogy a fesztiválkártya újratöltése - a bejáratnál elhelyezett feltöltő pontoknál induláskor mindenki tetszőleges összeget nyomat rá -, a borravaló kicsengetése és az elveszett, ám korábban nem regisztrált kártyán lévő összeg visszaigénylése problémát jelenthet.

©

„Előfordult, hogy nem volt elég pénz a kártyámon: 1300 forintot fizettem volna, de csak 1200 volt rajta. Kereshettem egy feltöltő pontot. Ez bulizás közben - különösen, hogy kiálltam a sort az italért - kimondottan idegesítő volt” - mondta a hvg.hu-nak egy szigetelő. Vagyis annyit kellett rátölteni, hogy a muníció kitartson az este végéig.

„Sokan nagyvonalúan töltötték fel a fesztiválkártyájukat, hogy ne kelljen egész este rohangálniuk, aztán persze gyorsan el is verték, ami rajta volt, hogy ne kelljen visszaváltaniuk. Akadt olyan szigetelő, aki minden este 30 ezret tetetett rá” - válaszolta megkeresésünkre az egyik feltöltő pontnál dolgozó. Mindenesetre a „túlköltés” a kereskedőknek jól jött, a bulizók meg úgyis másnap fogták a fejüket, hogy többet vertek el a tervezettnél.

Az éjszakai bankkártyás feltöltés is okozott nehézségeket: ugyanis nem minden konténerben működött bankkártyát elfogadó gép, így azok, akik nem vittek magukkal készpénzt, ingázhattak a néhány fogadóképes pont között. (Az egyik nagy mobilszolgáltató lehetővé tette a telefonos kártyafeltöltést és utánkövetést, aki ezt választotta, elégedett volt a rendszerrel.)

A fesztiválkártyán maradó összeget távozáskor azonnal, vagy ma este hat óráig lehetett visszaváltani, de csak a helyszínen. Akadt, aki reggel ment vissza, hogy ne bukjon 5 ezer forintot, más csak legyintett, mondván, hulla fáradtan nem fog visszamászni az Óbudai szigetre. Előfordult, hogy nem volt váltópénz a pontoknál, a külföldiek többsége pedig - euróval nem tudtak fizetni, ezért a bankkártyájukat használták -, azért reklamált, mert nem akartak „aprót” visszakapni. Gerendai Károly korábban elmondta: az üzemeltetővel gondolkodtak azon, hogy a Sziget után legyen még két plusz helyszín, ahol a kártyát le lehet meríteni, ám a fesztivál után megkeresésünkkor erről az eshetőségről már nem nyilatkozott. Elmondta ugyanakkor, hogy egyetlen problémás esetről hallott: műszakváltáskor akart valaki pénzt visszakapni, de várnia kellett fél órát.

Átverések: sikertelen tranzakció és a „lehúzós” vendéglátósok

A fesztiválkártya biztonságos, nincs lehúzás: az egyik érv, miért is vezették be. Így is volt, ha a tulajdonosa odafigyelt a likviditását biztosító plasztikdarabra. Ám aki nem volt annyira szemfüles, vagy többet ivott egy-két fröccsnél, kínos helyzetbe kerülhetett. Akadt olyan fesztiválozó, akinek 4 ezer forint volt a kártyáján, de amikor fizetett volna a viceházmesterekért, a pultnál közölték vele, hogy már nincs „cash” rajta. „Ha valaki kiadja a kezéből a kártyáját, előfordulhat ilyen. Nem feltétlenül rosszindulatból, de megeshet, hogy a vendéglátósok összekeverik ezeket” - mondta  a hvg.hu-nak Lévai Gábor, a fesztiválkártyás rendszert működtető cég ügyvezető igazgatója.

©

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a véletlen cserék mellett idén is működött a lehúzás. Az egyik szigeten dolgozó elmesélte, hogy némely kiszolgálók - általánosítás nélkül - úgy vágták át a fogyasztókat, hogy azt mondták, fedezet hiányában sikertelen volt a tranzakció, miközben már leemelték a kártyáról a pénzt. Sokan nem várták meg a blokkot, így ha ki is tudták volna deríteni, hol húzták le őket, akkor sem tudtak volna visszamenni reklamálni.

„Nem működött a kártyám, ott álltam két adag töltött káposztával a kezemben. (Körülbelül kétezer forintos tétel.) Az eladó megelégelte, azt mondta, hogy odaadja ingyen, vigyem” - mondta a hvg.hu-nak egy szigetelő, amikor arról kérdeztük, bejött-e neki a készpénz nélküli fizetés. A leolvasó hibája ingyen vacsorához juttatta, a vendéglátós pedig rácáfolt a sztereotípiára, miszerint a Szigeten a kereskedők csak a maguk hasznát nézik. „Sokkal könnyebben ment a fizetés, nem kellett folyton a farzsebembe nyúlkálni a pénzért, nem is hagytam el” - mesélte egy másik fesztiválozó, aki kellemesen csalódott az új rendszerben.

Elvesztett kártya és a visszakapott pénz

Regisztráció nélkül - melynek során bekerül a kártyaszám a központi adatbázisba -, a kártya elvesztése után nem igényelhető vissza a rátöltött összeg, sőt, mivel nem névre szól, a „becsületes megtaláló” gond nélkül le is szívhatja az arra feltöltött összeget. (A VOLT fesztiválon az egyik vendég lefotózta a kártyáját, de nem regisztrálta. Elhagyta, ám mivel be tudták azonosítani, ő pedig megmondta, hogy mennyi pénz volt rajta, visszakapta a rátöltött összeget.) Kártya helyett a látogatók a Szigeten is választhattak karórát 7990 forintért. Több százan éltek a lehetőséggel, mert ezt nehezebb volt elhagyni, és csak hozzá kellett érinteni a leolvasóegységhez, hogy a vásárlás összegét automatikusan leemelje. Viszont nem lehetett visszaváltani.

Talált pénz a Szigeten. Jobb a kártya?
©

Az a bizonyos borravaló

Míg korábban, a sokadik feles után, némi sorbanállás után a fesztiválozók bőkezűbben díjazták a kiérkező töményet vagy fröccsöt, a kártyával már kevesen bajlódtak, noha a leolvasó minden fizetésnél rákérdezett, hogy az illető akar-e felszolgálási díjat fizetni. „Jóval kevesebb jattot kaptunk, mint korábban, csak néhányan fizettek felszolgálási díjat” - mondta a hvg.hu-nak a helyszínen egy pálinkát és bort mérő egység kiszolgáló személyzete. „Akadt, aki bedobott egy ezrest, hogy itt a borravaló” - tették hozzá. „Gyakorlatilag senki nem adott borravalót, százból jó, ha négyen” - mondta egy másik pultos. Helyszíni tapasztalatok szerint az ételt kínáló ellátóknál jóval kevesebb jatt folyt be, míg az alkoholt árusító bódéknál, pultoknál több csurrant-cseppent.

„A rendszer lényege, hogy a vendéglátósok nem fogadhatnak el készpénzt” - mondta Lévai Gábor, hozzátéve, hogy az előző három fesztiválon azt tapasztalták - látogatói és vendéglátósok véleményét összegezve -, hogy a vendégeknek mindössze 2 százaléka ad jatott, a külföldiekre pedig ez egyáltalán nem jellemző. A kártyát használók több mint 90 százaléka elégedett volt a rendszerrel, a vendéglátósoknak pedig 86 százaléka” - tette hozzá. A Sziget Fesztiválon készült felmérés adatairól később ígért tájékoztatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!