szerző:
hvg.hu

Rögtön az első évad végére felépített feszültség robbanásával indítja második szezonját az HBO – az amerikai premier utáni napokon az On Demand és a Go szolgáltatáson Magyarországon is látható – sorozata, a Gengszterkorzó, amelytől készítője a Maffiózók sikerének megismétlését várja.

Történelmi leckét vettek a múlt század húszas éveiben játszódó Gengszterkorzó színészei, amikor a bevezető részt rendező legenda, Martin Scorsese felkérésére gondolkodás nélkül elvállalták szerepüket. Nem voltak ugyanis alapos ismereteik – a szesztilalom 1920-ban alkotmánymódosítással indult, majd ugyanilyen módon 1933-ban véget ért, paradox módon éppen – a felszabadultságáról és gazdasági fellendüléséről híres időszakról. Könyveket bújtak, hogy felkészüljenek a részletesen kidolgozott tévés produkcióra – vallották be többen is az HBO sorozatának második szezonját beharangozó New York-i sajtóbeszélgetésen.

Nehezebb feladata volt azoknak, akik valós személyt formálnak meg, mert a történelmi tények behatárolják a színészi lehetőségeket. Mint a Gengszterkorzó képileg elődjének tekinthető Maffiózókban még epizódszerepet alakító Vincent Piazzának, aki most a fiatal és szertelen Lucky Luciano bőrébe bújik. Szerinte igazi kihívás úgy játszani az egyelőre inkább férfiassága bizonygatásával foglalkozó zöldfülű gengsztert, hogy abban hihetően benne legyen a később az amerikai szervezett alvilág legbefolyásosabb emberévé emelkedő maffiózó előképe. Mint a sajtóbeszélgetésen elmondta, Scorsese az olasz Gian Maria Volonté 1974-es Luciano–alakítását ajánlotta figyelmébe követendő példaként.

©

A színházból érkezett a film- és tévéiparba a teátrális gesztusokat a szenvtelenül fenyegető New York-i zsidó maffiózó, Arnold Rothstein kedvéért levedlő Michael Stuhlbarg. A modern Amerikában a bűnözésből először üzletet faragó Rothstein több későbbi legendás maffiózó apafigurája, de mint Stuhlbarg elmondta, személyiségének a képernyőn is ellentmondásosnak kell lennie: ő a zsákmányára türelmesen váró vadász, akinek csak az üzlet számít, de nevetni is tud, szereti élvezni az életet, alapvetően mégis félelmetes. A Gengszterkorzó több kitalált szereplőjével ellentétben az éppen a Sötét zsaruk harmadik részét forgató Stuhlberg legalább biztos lehet a sorsában: Rothsteint 1928-ban Manhattanben agyonlövik.

A stáb tagjai által agyondicsért, első igazi főszerepét játszó Steve Buscemi – a Maffiózókban Tony Soprano unokafivérét alakította – annak ellenére abszolút magáévá tette a valódi Atlantic City-beli kiskirály, Nucky Johnson alakját, hogy utóbbi tőle eltérően nagydarab ember volt. A sorozat sztárja fanyarul megjegyezte, hogy ez végre egy olyan alkotás, amelyben fegyverek sülnek el, de nem ő hal meg. Nucky személyében egy olyan férfit lát, aki alapvetően szomorú a felesége és a gyerekei elvesztése miatt, mégis élvezi az életet és a hatalmat.

©

Buscemi nosztalgiát érez a húszas évek jelentette letűnt kor után, amikor a ruhák olyan aprólékosan kidolgozottak voltak, hogy még a munkásemberek is stílusosan öltözködtek. Nucky sem más – mondta – mint minden ember: vannak vágyai, amiket el akar érni, eközben bűnöket követ el, amikkel együtt tud élni, és szolgáltatást nyújt másoknak, ezalatt ő is meggazdagszik.

A fiktív szereplők közül ellentmondásos, kvázi apa-fiú kapcsolatban áll Nuckyval az első világháborúban a gyilkolást kitanuló Jimmy Darmody, akit a független filmekben előszeretettel szereplő Michael Pitt alakít. Pitt nyereségnek tartja, hogy egy-egy szezonban 12 óra van történetmesélésre, míg egy mozifilmben erre csupán 2 óra áll rendelkezésre. A karaktereket így aprólékosabban föl lehet építeni. Mint mondta, a háborúból mentálisan sérülten hazatérő Jimmy szerepének megformálásában segítette, hogy dokumentumfilmet forgatott Irakban harcoló amerikai katonák megpróbáltatásairól.

Sorozatbéli társa a háborúban fél arcát elveszítő Richard Harris. A szerepet játszó Jack Huston arcára számítógépes trükkel applikálják a korabeli maszkot: ezért gézcsomóval a szájában segíti a sérülés imitálását.

Az HBO Drót című sorozatában már a nézők kedvencének számított a Klu Klux Klan emberei által csaknem megölt fekete szeszcsempészt, Chalky White-ot játszó Michael K. Williams. A rendíthetetlenül vidám Williams bevallása szerint semmit nem tudott a Gengszterkorzó korszakáról, még a prohibíció kifejezést sem ismerte. Azzal viszont tisztában volt, hogy a Klan akkoriban erős volt.

©

A forgatókönyvet és a sorozatot történelmi tanfolyamként fogja fel: úgy véli, az USA a kábítószerek ellen folytatott háborút valószínűleg elveszíti, ahogy annak idején a szesztilalom is megbukott. Chalky White-hoz hasonlóan zsírosabb falat juthat a második szezonban Nucky seriff-szerepével elégedetlen öccsének, Elinak, akit a New Yorkban kísérleti színjátszással indult Shea Whigham formál meg. Ő a Gengszterkorzó egyik fontos művészi előzményének a Roman Polanski rendezte Kínai negyedet tartja.

Mivel az amerikai szüfrazsett-mozgalom győzelmeként a nők szavazati jogát a 19. alkotmánymódosítással – rögtön a szesztilalom bevezetése után – 1920-ban megadták, a Gengszerkorzóban elmaradhatatlanok az erős női karakterek. Az erőszakos férjétől szenvedő, elnyomott feleségből Nucky szeretőjeként öntudatossá váló Margaret Schroedert a glasgow-i Kelly Macdonaldnak alakítja. Annak idején a Trainspottingban tűnt fel, most pedig a szerep kedvéért ír akcentust kellett tanulnia. A Nem vénnek való vidék révén az amerikai filmkészítésbe már belekóstolt Macdonald szerint ritka a Schroederhez hasonlóan erős női karakter a mozikban, de tisztában van vele, hogy a nők a Gengszterkorzó idején csak a háttérben lehettek a férfiak és kedvenc játékszereik, a fegyverek mögött.

A 38 éves Gretchen Mol elmondása szerint ügynöke és barátai is attól tartottak, hogy veszélyes, ha a Gengszterkorzó Gillianjaként nagymamaszerepet vállal. A sorozat mellett szólt azonban, hogy lakhelyén, New Yorkban forgatják, és olyan női szerepet kínál, ami filmvásznon ritka. Karakterét túlélőként jellemzi: Gilliannek legfontosabb a fia boldogulása, amiért bármire hajlandó. Azt viszont Mol a való életben bizarrnak tartja, és eszébe nem jutna megtenni, amivel a manipulátor Gillian az első epizódban dicsekszik menyének, hogy annak idején örömmel megcsókolta csecsemő fia fütyijét.

A Gengszterkorzó motorja, a Maffiózókért már Emmyvel jutalmazott Terence Winter nagy megkönnyebbüléssel fogadta az első szezon sikerét, és úgy érzi, bejött az a húzása, hogy - a történelmi hűséget torzítva - Buscemire bízta Nucky szerepét.

Nagy Gábor / New York

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!