szerző:
hvg.hu

1969. október 5-én vetítették a Monty Python Repülő Cirkuszának első epizódját a BBC-n. Az évforduló alkalmából összeszedtünk néhány emlékezetes momentumot a legendás brit humoristák munkásságából.

A BBC programigazgatója összesen egy évadot akart adni a Monty Python Flying Circus-nak. Az elhíresült mondat így szólt: „13 show-t kaptok, de ennyi”. Végül öt éven át futott a sorozat a brit állami tévén, majd szépen lassan bekúszott az amerikaiak képernyőjére, és ott is hatalmas sikert aratott. Nálunk is kultikussá vált a hatfős repülő cirkusz, John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Graham Chapman, Eric Idle és Terry Gilliam közreműködésével. A sajátos brit humort ugyanis úgy tálalták, ahogy még senki.

A legelső epizódban a főcímet bevezető „It’s” is szerepelt, majd Wolfgang Amadeus Mozart műsora következett a híres emberek halálának pontozásával. Az egymástól teljesen eltérő jelenetek összekötése, a váratlan befejezések és az animációs szkeccsek is meghatározták a 42 évvel ezelőtt levetített részt. A rajzokat a hatos amerikai tagja, Terry Gilliam készítette, aki rendre a háttérbe szorult a szereposztásban. Ettől még ikonikus figurává vált. Az alábbi Argument Clinic (magyarul: Vitaklinika) című klipben például ő az, akinek csak a keze látszik.

Az angolok kedvencei a hetvenes években már olyan státuszt élveztek, mint a Beatles, de Pythonék még ebből is viccet csináltak. Legalábbis két tagjuk, Eric Idle és Michael Palin, akik 1978-ban a The Rutles című filmben a gombafejeket parodizálták.

George Harrison is szerepelt a brit együttes sikersztoriját kifigurázó filmben, sőt, a Beatles-tag (aki Idle-lal volt a legjobb viszonyban) rajongása a Monty Python iránt odáig ment, hogy a Brian élete finanszírozásába is beszállt, amikor a csapat már majdnem feladta filmterveit. Kár lett volna, a mozifilm ugyanis 1979-ben akkora port kavart, hogy Írországban és Norvégiában blaszfémia miatt betiltották, a BBC egyik talkshow-jában pedig Southwark püspöke és egy római katolikus újságíró szentségtöréssel vádolta a készítőket, mert azt hitték, hogy Brian Jézust testesíti meg.

Később kiderült, a két kritikus nem látta a film elejét, ezért nem voltak tisztában vele, hogy Brian Cohen és a Megváltó nem egy és ugyanaz. Persze ez nem volt elég sok kereszténynek, az utókor mégis a szigetországi komédiásokat igazolta. A fenti emlékezetes jelenetben hangzik el: "legyenek áldottak a sajtkészítők", majd a tejipari kisiparosok után a nagyorrúak is áldásban részesülnek.

Az úgynevezett anarchista humorról Michael Palin a német Spiegelnek 2009-ben úgy nyilatkozott, hogy nem is annyira egyedi, csupán brit: „A németek fentről lefelé parodizálnak. A brit humor pont ellenkezőleg működik: azokon nevetünk, akik a társadalom tetején állnak.” Az egyház és államfők ezért számtalanszor álltak a Monty Python szarkazmusának kereszttüzében, de az életből vett abszurd helyzetek sem hiányoztak a palettájukról. Nekik köszönhető például a spam kifejezés, mely az e-mail fiókok levélszemétjeként ismeretes mostanság a repülő cirkusz éttermi "tojás-szalonna-spam-spam" jelenete óta.

Popkulturális hatásuk is vitathatalan, a Simpsonékban és a South Parkban is megemlékeztek a Monty Pythonról. Az utóbbi készítői például a harmincadik évforduló alkalmából tisztelegtek a britek előtt, Terry Gilliam-szerű pillanatokat csempészve a kisvárosi felnőttmese egyik jelenetébe.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Hét nap

40 éves a Monty Python

Anekdotákkal és ugratásokkal fűszerezett sajtóértekezleten ünnepelte a brit Monty Python humoristacsoport múlt...

hvg.hu Kult

Új közös filmen dolgoznak a Monty Python tagjai

Ismét egy filmben szerepelnek majd a Monty Python legendás brit előadó-csoport tagjai, legalábbis hangjukat adják egykori társuk, az 1989-ben meghalt Graham Chapman emlékirataiból készülő háromdimenziós animációs filmhez – jelentette a BBC.