szerző:
MTI

Tizennyolcról tizenhat évre szállította le a beiratkozás korhatárát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a módosítást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter jelentette be pénteken a Széchényi Emléknapon, a könyvtár nyílt napján.

Réthelyi Miklós gratulált az első tíz 16 évesen beiratkozó tanulónak, majd személyesen adta át olvasójegyeiket. Az ünnepség után a diákok egy olyan könyvtári tárlatvezetésen vettek részt, ahol a közönség számára nem látogatható terekbe is bejuthattak. A tanulóknak lehetőségük volt megtekinteni az épületet behálózó raktárakat, amelyekben a bibliotéka különleges és nagy értékű darabokból álló törzsgyűjteményét őrzik.

A pénteki nyíltnapon minden 16 és 18 év közötti középiskolás díjmentesen válthat egy évre szóló bérletet a könyvtárba. Széchényi Ferenc 1802. november 25-én alapította az Országos Magyar Könyvtárat. Az alapítás évfordulója alkalmából az intézmény minden évben ezen a napon megnyitja kapuit az érdeklődők számára, akik ilyenkor tárlatvezetések keretében és az időszaki kiállításokat megtekintve ismerhetik meg jobban a könyvtárat és a hozzá kapcsolódó érdekességeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!