szerző:
MTI

Pablo Picasso 100 grafikáját ajándékozta egy bankár a londoni British Museumnak. A kollekció értéke 1 millió font, vagyis körülbelül 370 millió forint.

A sorozatot Picasso vizuális naplójának nevezte. A képek 1930 és 1937 között készültek a párizsi műkereskedő és kiadó, Ambroise Vollard megrendelésére. Vollard a 20. század egyik legjelentősebb műkereskedője és gyűjtője volt, akit Picasso és Renoir is megfestett. A mecénás Picasso mellett szerepet játszott mások mellett Renoir, Cézanne és Matisse pályájának előmozdításában.

A British Museumnak adományozott sorozatban szerepelnek képek Picasso műterméről, egykori partneréről, Marie-Therese Walterről, és görög mitológiai jeleneteket ábrázoló alkotásokat is vannak köztük. A grafikákból 313 reprodukció készült, a British Museum tulajdonába került kollekció szakértők szerint a legszebbek egyike.

A British Museum Picasso-rézkarcait jövőre a nagyközönség számára is elérhetővé teszi.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!