szerző:
hvg.hu

Két hétig változatos programokat kínál a Beszélő folyóirat kulturális fesztiválja. Csütörtök este héttől a Krétakör lesz a vendég az Új Nézővel, ároktői és szomolyai kísérlettel. Programokat ajánlunk.

Hovatovább néven november 30-án elkezdődött a Beszélő című folyóirat kulturális fesztiválja az OSA-ban , ami december 14-ig a legkülönfélébb témákat körüljárva - mint a roma művészet, antirasszizmus, oktatás, művészet, kísérletek, iskolák, önkéntesség, irodalom, film, fotó, zene, aukció - több mint 50 programot kínál. 

Csütörtök este héttől a Krétakör lesz a vendég az Új Nézővel, ároktői és szomolyai kísérlettel, előtte az érdeklődők beszélgetéseket hallhatnak Gyerekek a szegénységben és Hovatovább roma művészet címmel, Ferge Zsuzsával, Neményi Máriával, Dékei Krisztinával, Junghaus Tímeával.

A fesztivál fő vendége, az L. Ritók Nóra-vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola: kiállítással (gyerekrajzok és Vachter János fotói azokról a helyekről, ahol a rajzokat alkotó, igen nagy szegénységben élő gyerekek élnek); két, az idei szemlén bemutatott, róluk szóló dokumentum-filmmel és beszélgetésekkel. A fesztivál egyik célja, hogy felhívják a figyelmet a mélyszegényekkel dolgozó alapítványi iskolák egyre nehezebb helyzetére: jövőre a támogatások megvonásával a létük kerülhet veszélybe.

©

December 2-án, pénteken irodalmi esttel készülnek a szervezők, amelyen többek között Kőszeg Ferenc, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Vajda Mihály vesz részt, előtte pedig Spiró Györggyel fognak beszélgetni. Ezen a napon nyílik a Kugler Artban egy tárlat cigány festők képeiből.

Szombaton a Romaversitas mutatkozik be, utána a nagy sikerű Egy sor cigány című kötet résztvevőivel beszélget Závada Pál. Este koncerttel várják a látogatókat: fellép Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, a RomanoGlaszo, Akkezdet Phiai. Vasárnap a gyerekműsorok után Pálos György filmjét vetítik, a film vitaindítóként szolgál az utána kezdődő, oktatásról szóló kerekasztalhoz., amelyen Havas Gábor, L. Ritók Nóra és Vekerdy Tamás  vesz részt.

December 11-én a Vízraktér várja a látogatókat egy Bódvalenkéről szóló film ősbemutatójával, a fesztivál zárónapján, december 14-én pedig egy aukcióra hívják a látogatókat, melyen az Igazgyöngy Művészeti Alapítványi Iskola gyerekrajzai kerülnek kalapács alá. A fesztivál részletes programját itt olvashatja.