szerző:
hvg.hu

Már megszoktuk, hogy a Google neves személyekre és eseményekre emlékezve nap mint nap egyedi logókkal rukkol elő. A tavalyi, kulturális vonatkozású termésből válogattunk.

A 30 legjobb Google-logó 2011-ben címmel közölt összeállítást a mashable.com, leszögezve, hogy tavaly jó néhány kellemes meglepetés érte a keresőóriás felhasználóit. A logók mellett több alkalommal interaktív, kreatív, dallamos nyitóképpel - doodle-lal - is jelentkezett a Google.

Márciusban a híres illuzionista, Harry Houdini születésének 137. évfordulóján jelent meg egyedi logó a megszokott helyén. Áprilisban Charlie Chaplin születésének 122 évfordulójára stílusosan egy rövidfilmmel jelentkezett a Google, felidézve a híres filmrendező fekete-fehér némafilmjeinek hangulatát.

Roger Hargreves brit gyerekkönyvíró 2011 májusában lett volna 76 éves, a népszerű amerikai táncos-koreográfus, Martha Graham pedig 111 éve született. Utóbbi interaktív logót kapott: a kereső nevét kiadó betűk táncosnőt formáztak, aki egy-egy mozdulattal élővé tette a képet.

Különös produkciókra sarkallta a felhasználókat a júniusi Google doodle: Les Paul amerikai dzsesszzenészre, az elektromos gitár egyik atyjára emlékezve gitárhúrok feszültek a kereső betűi között: ezekre kattintva saját dalokat lehetett „komponálni”. Az egyszerű alkalmazásból villámgyorsan internetes mém lett, milliók próbálkoztak meg a dalszerzéssel.

A nyári napfordulóra, június 21-re a provokatív, formabontó alkotásairól híres japán képzőművész, Takashi Murakami álmodott meg egy színes, vicces logót.

©

A 20. század egyik legújítóbb szobrászáról, a 113 éve született Alexander Calderről is megemlékezett a Google, mégpedig július 22-én. Nem maradhatott ki a felhozatalból a világ legőrültebb fesztiválja, a nevadai sivatagban nyaranta megrendezett Burning Man. Idején több egyedi logó is végigkísérte a fesztivált, illeszkedve annak jellegéhez és adottságaihoz: egy hét a sivatagban, pénz nélkül, több ezres kolóniába szerveződve.

Az argentin író, Jorge Luis Borges augusztusban lett volna 112 éves: ő is saját logót kapott. Szeptemberben ünnepelte volna 75. születésnapját a Muppet-figurákat megálmodó Jim Henson, és ha már a báboknál tartunk, Arthur „Art” Clokey amerikai animációs filmes, aki októberben lett volna 90 éves, szintén bekerült a logó-ihletők közé.

Stanislav Lem sci-fi író doodle-ját - noha nem szerepel a Mashable 30-as gyűjtésében - is érdemes megemlíteni, novemberben ugyanis komplett történet elevenedett meg a szemünk előtt egy vándorló robottal, ami az író első könyvének 60. évfordulóját idézte fel.

Novemberben volt húsz éve, hogy a Queen frontembere, Freddie Mercury meghalt. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, a fotográfia egyik úttörője, a dagerrotípia megalkotója szintén novemberben született: 1787-ben.

©

Mark Twain születésének 176. évfordulóján is egyedi logóval rukkolt elő a Google, ahogy Diego Rivera mexikói festőművészről is megemlékezett, aki 125  éve - decemberben - született.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!