szerző:
LNT

Kilenc hónap hallgatás után csütörtök este kilenckor az m1-en látható Fábry Sándor új, hetvenperces showműsora. Az adás felvétele a Millenáris Teátrumban kedd este hatkor kezdődött és tíz óra után fejeződött be. Megnéztük.

Fábry Sándor és az m1 úgy talált egymásra, ahogy az az álmoskönyvben meg volt írva. Az RTL Klub tavaly ősszel úgy gondolta, Fábry már csak bizonyos feltételekkel kell nekik - legyen sokkal rövidebb és főleg lényegesen olcsóbb -, az m1 pedig a nagy fejlesztgetések közben kitalálta: a showman jól illik abba az arculatba, amelyben kitüntető szerepet szánnak az „ízléses, színvonalas és szórakoztató“ talk show-knak. Az m1 új műsorstruktúrájába a hétköznap kora esténként jelentkező Maradj talpon! és a vasárnap főműsoridőben sugárzott Magyarország, szeretlek! mellé valóban jól beilleszthetőnek tűnik az izmos Fábry-show, amely D. Tóth Kriszta DTK-jával párban, kéthetente felváltva jelentkezik csütörtökönként.

Rajt előtt. Fábry a DTK vendégeként
©

Az első adás felvételén két dolog biztosan kiderült. Az egyik az, hogy Fábry betartotta az ígéretét, és a produkciót a töretlen népszerűségnek örvendő stand up comedys szituációkra építette. Gigászi tömegű viccet mondott el, a rengeteg poénból biztosan összejön majd az erre szánt egységnyi adásperc, noha a felvétel végén két MTVA potentát egymást közt azon viccelődött: a sok lóf…-ból a lovat majd biztosan ki kell vágni. A második az, hogy az elszórt demszkyzés, hagyózás és nemesfémben utazó szakemberezés mellett Fábry a szokásosnál többször volt önironikus. Egyszer például a visszatérését kommentáló ál-lapszemlézés során azt találta mondani: „A kormány csatasorba küldi kedvenc udvari bolondját“. Az elmúlt kilenc hónap jót tett Fábrynak, akinek az a híre, mindenkit kidumál a ruhájából: lefogyott, gyors, robbanékony, miközben az egója nem nőtt sokkal nagyobbra.

Megjelentek persze régi barátai is – Szőke András és Badár Sándor fekete jelmezben, hátukon a „Security“ felirattal, kezükben jegyleolvasó készülékkel kísérték a helyükre a vendégeket, és újra van dizájn center olyan világraszóló, mellesleg valódi találmánnyal, mint a galamb- és seregélyriasztó pléhsas. Egy másik jelenetben Fábry visszahozta Ilonkát, akinek - úgy tűnik -, valamiféle női Hofi Géza szerepkört szán. Mivel Fábry már nem hívhatta meg Kádár Jánost, aki feltehetően ugyanúgy hálásan nevetett volna a poénjain, mint annak idején Hofi kiszólásain és bemondásain, leültette a nézőtérre a világ első számú vezetőjét. Nem az amerikai elnököt. A másik első számú hasonmását.

Láthatók majd magukat képviselő vendégek is – például a jelenleg Dubajban „dubajozó“ Overdose tulajdonosa, Mikóczi Zoltán, Kokas Katalin hegedűművész, az „aranyember“, Zelnik István, Mocsai Lajos kézilabda szövetségi kapitány és Rúzsa Magdi –, akik népszerűek és a közönség igazoltan kedveli őket. Majd kiderül, plusz 100 ezer nézőt hoznak vagy esetleg ugyanennyit visznek.

©

Az esti főműsorsávban az utóbbi időben figyelemre méltó növekedést elért m1 18 millió forintot fizet adásonként Fábrynak, aki saját produkciós cégével, a Trisóval szerződött két évre, szezononként 20-20 adással. Arra a kérdésre, hogy ez a büdzsé mire elég, a látottak ismeretében az a válasz: elég sok mindenre. A főcímzenét például a Kijev és Belgrád között egy estére Budapestre érkező Boban Markovic és rezesei fújták föl.

A showman olyan játéktérben szerepel, ami visszahozza a nemzetközi show-k standard látványképét, mégsem emlékeztet a kicsit egysíkú, unalmas és kiüresedett RTL-konformra. A 200 négyzetméteres díszlet tervezője, Szlávik István jól szintetizált, bejátszható teret készített Gauder Áron Nyócker zsánere és egy Hauszmann Alajos tervezte lepukkadt épületből, amit annak idején elég jól építettek meg ahhoz, hogy kis helyi tuningolással ma is lakható legyen. Az enteriőr felismerhető, akár kedvelhető is: ahol kell, elegáns, a 18-49-es kategórián túl lévőknek pedig nosztalgikus, asszociatív panelként ott feszül a hálószobák teljes felületét betakaró, itt-ülünk-a-szarban-és-vágyunk-a-trópusokra hangulatot árasztó gigantposzter.

„Az ő showja, az ő kockázata“ – mondta valaki a hetvenfős stábból, és aligha tévedett. Fábry újra vásárra viszi a bőrét egy olyan műsorkörnyezetben, ahol eddig egyeduralkodó volt, most azonban újra meg kell nyernie a közönségét, és le kell győznie igyekvő ellenfeleit. Az első csütörtökön – amikor elvben az összes tévéstáb délelőtt az állatkertbe megy, hogy a téli álmából előbújó medve prognózisáról tudósítson, de azután övé a pálya – az RTL Klub gyorsnaszádját, a Való Világ Arénát, az TV2 pedig eredetileg egy elkoptatott, de csodákra képes Leslie Nielsen-filmet állított vele szembe, de az utolsó pillanatban lecserélte az Adam Sandler főszereplésével készült klasszikus Csontdarálóra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!