szerző:
hvg.hu

Családi dráma félárván maradt lányokkal, futurisztikus romantika Párizsban, egy árva fiú kálváriája, és monumentális, világháborús film egy ló nyomában. Oscar-díj sorozatunk második részében a legjobb film kategóriában jelölt alkotásokat vesszük sorra.

The Artist - A némafilmes

Tíz Oscar-jelölést kapott Michel Hazanavicius fekete-fehér némafilmje, A The Artist, ami Mel Brooks legendás Bombasikere óta az első, kizárólag a szereplők testbeszédére és a látványra építő alkotás. Az 1920-as évek némafilmes korszakát idéző mozi a feltörekvő táncosnő, Peppy és a népszerű filmsztár, George Valentin alakuló kapcsolatát mutatja be egy új kor - a hangosfilm - hajnalán. Érdekesség, hogy a két főszereplőt alakító Bérénice Bejo és Jean Dujardin a látványos, táncos jelenetet öt hónapig gyakorolta, ugyanabban a stúdióban, ahol Debbie Reynolds és Gene Kelly készült az 1952-es Ének az Esőben című filmmusicalre.

Utódok

George Clooney idei nagy dobása a két lánygyermekével magával maradó apa, Matt King megformálása Alexander Payne családi drámájában , legalábbis tízből nyolc kritikus szerint. „Majdnem tökéletes, Alexander Payne a komédia mestere, Clooney pedig még sosem mutatott ennyit magából” - írta az amerikai Rolling Stone magazin. A brit Guardian egyszerűen csak édes, szomorú filmnek titulálta. A Time magazin kritikusa úgy fogalmazott: valóban lenyűgöző Clooney alakítása, de a film őt nem érintette meg. Akad, aki ennél sarkosabban fogalmazott: egyenesen borzalmasnak nevezte az új Payne-mozit. A legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarért mindenesetre Clooney is versenyben van.

Rém hangosan és irtó közel

Tom Hanks és Sandra Bullock rajongói örülhetnek: a két szupersztár Stephen Daldry családi drámájában egyesül. Persze, nem szó szerint, a Hanks által játszott családapa ugyanis meghal a szeptember 11-i terrortámadásban. A történet ezután vesz igazán érdekes fordulatot, amikor a félárva fiú egy hátrahagyott kulcs, és persze egy családi titok nyomába ered. A rendező a New York-i terrortámadás tizedik évfordulójára szánta a filmet.

A segítség

Kényes témát dolgoz fel Tate Taylor filmje, a rasszizmus és elitizmus keverékére épülő A segítség. Megelevenedik a fekete házvezetőnők sorsa, akiket a hatvanas években olyannyira lenéztek, hogy bár gyakorlatilag ők nevelték fel munkaadójuk gyerekeit, külön fürdőszobát építettek számukra. Persze, nem a kényelmüket tartották szem előtt, hanem azt, hogy a hátsójuk véletlenül se érintkezzen a fehérek gondosan megtisztított vécédeszkájával. Hogy a történetet éppen egy fehér lány írta meg? Botrány. Az adaptáció Kathryn Stockett regényéből készült, aki a rendező gyerekkori jóbarátja. Az IMDb érdekességképpen megemlíti, hogy alakításáért a legjobb női mellékszereplő-díjára jelölt Jessica Chastain úgy szedett fel pár kilót a szerep kedvéért, hogy mikróban felolvasztott szójafagylaltot fogyasztott.

A leleményes Hugó

Idén a legtöbb Oscar-jelölést Martin Scorsese A leleményes Hugója kapta. A tizenegy kategóriában díjra esélyes alkotás a harmincas évek Párizsába vezet, ahol egy árva - pályaudvar falai között élő - fiú szeretné kideríteni, hogy mi történt elhunyt apjával. A leleményes Hugó Scorsese első 3D-s filmje, James Cameron - az úttörőnek számító Avatar alkotója - pedig úgy nyilatkozott róla, hogy igazi mestermű, a legjobb háromdimenziós mozi, amit valaha látott, beleértve persze saját filmjeit is. Az sem mellékes, hogy 12 éve ez az első nagyvolumenű Scorsese-film, melyben nem játszik Leoardo DiCaprio. A rendező egyébként úgy forgatott, hogy 3D-s szemüveget viselt.

Éjfélkor Párizsban

A korai Woody Allen-filmek rajongóira mostanában rájár a rúd, a mester ugyanis egyre fogyaszthatóbb közönségfilmeket készít. A Férfit látok álmodban után jött az  Éjfélkor Párizsban, ami amellett, hogy eddig több mint 100 millió dolláros bevételt hozott, még a francia elnök, Sarközy nejének színészi képességeit is felcsillantja. A már-már klasszikus, amerikai romantikus moziból persze nem hiányozhat az allenes beütés - jelen esetben ez az időutazás Párizs dicső évtizedeibe az irodalom nagyjainak bemutatásával. Allen 2006-ban akarta elkezdeni a forgatást Párizsban, de túl drága lett volna, azért a munkálatok csúsztak. Amikor a férfi főszereplőt keresve Owen Wilson neve felmerült, a rendező „testre szabta” Gil karakterét. A női főszereplő kiválsztása egyszerűen ment: Allen elmondása szerint forgatókönyvírás közben végig Rachel McAdams járt a fejében, de nem a szokásos csinilány-szerepbe képzelte, hanem egy hisztis, akaratos dögnek álmodta meg. McAdams el is játszotta.

Pénzcsináló

Brad Pittel, és persze a baseballal nem lehet mellényúlni. Pitt akkor is vászonra kívánkozik, ha nem a szívtipró, hanem a magányos hős szerepét bízzák rá. A Pénzcsináló menedzsereként Billy Beane azon fáradozik, hogy egy oaklandi baseballcsapatot - ami mellesleg 25 lúzerből áll - az élvonalba repítsen. Az igaz történeten alapuló film operatőre eredetileg Adam Kimmel lett volna, ám ő kiesett a csapatból, miután a rendőrség szexuális zaklatás, valamint tiltott fegyver- és robbanóanyag birtoklásának vádjával letartóztatta. Pittet alakításárt Oscar-díjra jelölték, és többek között jóbarátjával, George Clooneyval versenyez majd a szoborért.

Az élet fája

Még egy Pitt-film, ami Oscar-jelölést kapott idén: Terrence Malick fantasztikus drámája, Az élet fája egy család történetét mutatja be. A múltidézés - a legidősebb fiú szemszögéből - az ötvenes évekig nyúlik vissza, Brad Pitt pedig csodák csodájára nem macsó, hanem apaszerepben tűnik fel. Eredetileg Heath Ledger játszotta volna a szerepet, de halála után Pitt kapta meg.

Hadak útján

Steven Spielberg első digitálisan vágott filmje, a Hadak útján világháborús dráma, de nem a megszokott klisékkel: egy brit fiúról, Albertről és elválaszthatatlan barátjáról, Joeyról szól. Az állat - merthogy Joey egy ló - az első világháború kitörése után a harcmezőre kerül, a fiú pedig nekivág Európának, hogy megtalálja. A forgatáshoz összesen 14 lovat használtak, ám a legtöbb jelenetben a rutinos Finder szerepel: ő már a 2003-as Vágta című filmben is feltűnt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

Ezért kap valaki közülük Oscart - nézze meg és szavazzon!

Mi a közös a kisfiús mosolyú George Clooney-ban, a még mindig sármos Brad Pittben, az ezerarcú Gary Oldmanben, az egyébként jó svádájú Jean Dujardinben és a szappanoperákban is feltűnő Demián Bichirben? Mind az öten Oscar-esélyesek. Sorozatunk első részében a legjobb férfi színész kategória jelöltjeit vesszük számba.

LNT Kult

Egy szó nélkül - erről beszél a világ

A némafilmes megpróbálja a lehetetlent: csendre kényszeríteni a mozik közönségét. A filmrajongók imádni fogják, és ez a lényeg. A nem filmrajongók nem fogják megnézni, ám ha mégis megteszik, még filmrajongó is lehet belőlük.

hvg.hu Tech

Megmondja-e a Twitter, ki nyer idén Oscart?

Bár a közösségi médiáról szóló cikkek egy része szereti túlspilázni az e forrásból nyert adatok jelentőségét, nem érdemes nagy tételben fogadni egy-egy innen kibányászott jóslat teljesülésére. A Twitterezők szerint például Ryan Goslingnak és Meryl Streepnek kellene kapnia a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat, a legjobb film pedig a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. A három közül kettőt - Goslingot és a Harry Pottert - nem is jelölték, a harmadik jóslat pedig nagyjából annak felemlegetése, amit a szakma egyébként is vár.