szerző:
MTI

A nyitottság a mottóm - hangsúlyozta a 21 éves zürichi Pereira-"uralmat" váltó következő igazgató, Andreas Homoki, abból az alkalomból, hogy bemutatták az operaház következő évadjának programját.

A nyitottságot az új művészi stílusok, az új közönség, főként a gyermekek, az énekesek, zenészek és a balett együttes tagjai számára egyaránt megígérte a magyar származású rendező, aki a berlini Komische Operből érkezik Zürichbe, ahol a szintén magyar születésű Nánási Henrik tölti be a következő évadtól a zeneigazgatói posztot. (Homoki 2007-ben járt Budapesten és felszólalt az Opera Európa tanácskozáson. Zürichben Wagner A bolygó hollandi című operájának rendezésével debütált.) 

Az 52 éves új direktor 9 helyett 13 operapremiert tervez, és 3 balett bemutatót. Erősíti a huszadik századi repertoárt, így műsorra tűzi Janácek Jenufáját, Sosztakovics A kisvárosi Lady Macbeth című zenedrámáját és Eötvös Péter Három nővérét.  A színház akusztikája tökéletesen alkalmas a belcanto művek megszólaltatására is - fűzte hozzá Fabio Luisi, az új főzeneigazgató. Vezényletével bemutatják Bellini Az idegen nő (La Straniera) című ooperáját Christof Loy rendezésében, Edita Gruberovával a főszerepben. 

Az utóbbi évek "favoritjai", Vesselina Kasarova, Thomas Hampson, Jonas Kaufmann és Cecilia Bartoli a továbbiakban nem uralják a repertoárt. Ugyanakkor Christopher Marthaler és Laurence Cummings a La Scintillával (az operaházi zenekar régizenei együttese, amely január 1-jén lépett föl Budapesten) egy új Händel-produkcióra kapott felkérést. Kalandos operai élményt ígér Frank Schwemmer Kincses sziget című darabja, amely hat éven felülieknek ajánlott. 

A koncerteket tematikus programmal szerkesztik, jövőre Robert Schumann életműve lesz a középpontban, a operazenekar ezeken Zürichi Filharmonikusokként szerepel, Fabio Luisi több turnét is tervez számukra. Christian Spuck, az új balettigazgató cselekményes, dramatikus baletteket ígér a közönségnek, Rómeó és Júlia, Leonce és Léna, A hattyúk tava meséje elvenedik meg a színpadon új koreográfiával. De lesznek olyan műsorok is, amelyekben három-három William Forsythe-hoz hasonló nagyságrendű kortárs alkotó munkáit láthatja a közönség.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!