szerző:
MTI

Félszáz könyvtárból 24 ezer régi és ritka könyvet lopott össze egy német tudós.

Könyvtárakból milliós értékben összelopkodott régi, értékes és ritka kötetekkel volt zsúfolt egy könyvtárfosztogatás közben tetten ért német tudós családi háza a hesseni Bad Arolsenben. 

A 45 éves geológus, Hessen tartomány gazdasági minisztériumának munkatársa, önkormányzati képviselő, a darmstadti műegyetem biotechnikai intézetének volt vezetője a természettudományos könyveket gyűjtötte (a könyvtárakból), különös tekintettel a geológiára. A tudós Bad Arolsen-i otthonában szemtanúk szerint már talpalatnyi szabad hely sem volt, mindenfelé könyvhegyek magasodtak, a kötetek szakszerű tárolásáról szó sem lehetett. 

Sajtóértesülések szerint a rendőrség 24 ezer kötetet foglalt le és szállított biztonságos, titkos helyre. A legrégebbi egy 16. századi latin nyelvű kötet, de a legtöbb könyv a 18. századból származik. Az ellopott könyvek összértéke milliós nagyságrendű.  

A megnyerő fellépésű és szuperintelligens könyvtolvajt február 21-én érték tetten, amikor 53 lopott kötettel akarta elhagyni a Bad Arolsen-i hercegi kastély könyvtárát. A könyvtárosoknak azután lett gyanús a férfi, hogy újra és újra ásványtannal, geofizikával foglalkozó és egyéb természettudományi kötetek tűntek el az intézményből. 

A nyomozás jelenlegi állása szerint a tudós legalább 40 németországi és további 10 külföldi könyvtárból lopkodta össze illegális magángyűjteményét, a megdézsmált közgyűjtemények között van olyan tekintélyes intézmények könyvtára is, mint például a berlini Humboldt Egyetem. A legtöbb károsult nem is tudta, hogy meglopták: csak azután ellenőrizték saját állományukat, hogy a sajtóban megjelent a hír a rengeteg lopott könyvről.  

A Német Könyvtárszövetség (DBV) szerint a könyvtolvajok sok energiát fektetnek a lopásokba és nagyon leleményesek: emlékezetes eset egy irodalomprofesszoré, aki egész könyvtesteket vágott ki könyvtáblákból és azokat értéktelen papírlapokkal pótolta, illetve bolhapiacról beszerzett, hasonló kinézetű könyveket tett a helyükbe. Mivel éppen a régi könyveket kölcsönzik ki ritkán, hiányuk gyakran sokáig nem is tűnik fel senkinek; a könyvtárszövetség szerint egy-egy ritka kötet esetében évek is eltelhetnek, míg felfedezik az ellopásukat. 

A könyvtári tolvajok rendszerint értékes példányokat néznek ki maguknak, vagy azért, hogy otthon gyönyörködjenek bennük, vagy azért, hogy eladják. A darmstadti tudós könyvtolvajt a haszonszerzés szemlátomást nem motiválta, mert nincs nyoma annak, hogy akár egyetlen példányt is megpróbált volna pénzzé tenni bármilyen módon - ő maga egyelőre mélyen hallgat indítékáról. A "bibliomániás" családapát a hesseni minisztérium elbocsátotta, önkormányzati tisztségéről önként mondott le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!