szerző:
MTI

Francisco de Goya két grafikai sorozatát, az 1799-ben készült Szeszélyeket és a tizenhét évvel későbbről származó Bikaviadalt bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a győri Városi Művészeti Múzeumban.

A 120 rézkarc a németországi Bambergből érkezett Magyarországra - mondta köszöntőjében Simon Róbert Balázs alpolgármester. Hozzátette: az alkotások Richard H. Mayer műgyűjtő kollekciójának részét képezik. Több jeles európai nagyvárosban bemutatták már a mostantól három hónapon át Győrött látható  grafikai anyagot.

Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum művészettörténész-igazgatója megnyitójában azt mondta: a Szeszélyek darabjai a korszakot meghatározó felvilágosodás eszményei között születtek.

„Ezek a művészi produktumok nem kímélik a spanyol arisztokráciát, nem kímélik a szerzetesek világát, a spanyol inkvizíció világát, a katonákat, a prostituáltakat, mindazokat, akiket bemutatott az emberi gyarlóság köntösébe ágyazva" - fogalmazott.

Az 1816-ban készült Bikaviadal című sorozat darabjai az akkor már hetven éven felüli mester fiatal korát idézik meg - mutatott rá Grászli Bernadett, utalva a sorozat technikai kiforrottságára és arra, hogy ezeken a rézkarcokon a fény-árnyék játék dominál.

Az igazgató szólt arról, hogy  Goya négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra : a 80 lapból álló Szeszélyek, ötletek (Los Caprichos) és a 40 lapos Bikaviadal (La Tauromaquia) mellett A háború borzalmait és a Balgaságokat. Előbbi 80 lapos, az utóbbi 22 lapból áll.

A kiállítás június végéig látható a Városi Művészeti Múzeumban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!