szerző:
Műértő

A LUK Kortárs Kiállítótér neve is sejteti: az oda látogató valami kicsire számíthat, a weboldalra rákeresve pedig kiderül, hogy a LUK más olvasatban Look. A magyar–angol szójáték arra utal, hogy egy kicsi helyen valamit nézni kell. A Műértő cikke.

A helyszínen kiderül: a LUK egy körülbelül öt centiméter átmérőjű, négy centiméter mélységű kukucskálónyílás egy patinás bérház emeleti lakásának bejárati ajtaján. Létrehozója, Deli Anna képzőművész pici, de nagyratörő vállalkozásként jellemzi független nonprofit galériáját, amely a kiállítás hagyományos formáin túl lehetőséget kíván nyújtani kísérleti – magyar és nemzetközi – művészeti kezdeményezések számára.

A látogató csupa olyan dolgot művel itt, amit jólneveltségéből fakadóan másutt nem szokott: a lépcsőházból bekukucskál a kémlelőnyíláson egy idegen lakásba, s az aktuális kiállítást előrehajolva, egy kis lyukon keresztül fogadhatja be – némiképp peep show-ra emlékeztető szituációban. A videókhoz tartozó hang olykor az ajtóra akasztott fejhallgatóval, máskor hallgatózással érhető el, de az is előfordul, hogy porszívócsövön keresztül érzékelhető.

Bár eddig videokiállítások jellemezték a LUK működését, a kémlelőnyílásban bármi megtörténhet, akár az operabemutató lehetősége is felmerülhet. „Túl azon, hogy nekem, a barátaimnak és a hely támogatóinak mit jelent a LUK és annak üzemeltetése, és eltekintve a néző, illetve a kiállító szempontjából speciális tér karakterétől, a hangsúly azon van, hogy milyen egyszerűen, kevés tőkével lehet a jelenlegi intézményrendszerben, vagy azon kívül, a helyi viszonyok között és azokra reagálva érdekes, releváns, aktuális kérdésekkel foglalkozó, színvonalas kortárs nemzetközi és magyar képzőművészetet bemutatni” – mondja Deli Anna.

Jonas Georg Christensen, Jan Danebod, Peter Olsen: Materialeprover, 2012 Budapest. Folyamatban lévő projekt - a kép illusztráció
©

A kiállítótér 2009 decemberében Adamkó Dávid FTTSZT című filmjével nyitott, 2010-ben pedig a program a francia Sébastien Maloberti Atelier Soft Machine és Laure Prouvost Stong Sory 6 című videójának bemutatásával folytatódott. A videók az ajtó belső oldalára szerelt készüléken futnak. A művészek kiválasztása Deli Anna számára személyes ügy, s ha szükséges, akár külső helyszínt keres szándékai megvalósításához. A legkülönlegesebb kiállítás, Michael Elmgreen és Ingar Dragset Primadonnák (Drama Queens) című 45 perces filmjének hazai bemutatója az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán üresen álló újságárusító pavilonban jött létre. A világhírű norvég–dán képzőművészpáros azonnal igent mondott a minimozivá alakított pavilonra, ahol 2010 szeptemberében kilenc napig lehetett megnézni a filmet.

A LUK-ban április 22-ig a dán Jonas Georg Christensen, Jan Danebod és Peter Olsen első közös bemutatkozása látható Materialeprover címmel.

S. K.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

Megjelent a Műértő áprilisi száma

Károlyi Zsigmond a NEON Galériában, Marina Abramovic a Mélycsarnokban, Holt könyvek társasága a Centrális Galériában, John Chamberlain New Yorkban, kortárs ékszerfesztivál Münchenben. Mindez és sok minden más a Műértő áprilisi számában.