szerző:
MTI

Eddig még sehol, soha ki nem állított tárgyakból nyílt kiállítás pénteken Titanic100 címmel a Közlekedési Múzeumban.

Az érdeklődők csaknem 130 eredeti tárgy és dokumentum segítségével idézhetik fel a világ leghíresebb hajójának építését, első és egyben utolsó transzatlanti útját, a katasztrófát és a mentést.

A kiállítótérben a Titanic sétafedélzetének egy részlete elevenedik meg a Stern Stúdió és a Mid Atlantic Films jóvoltából, amelyek a Magyarországon forgatott Titanic című televíziós sorozat díszleteit és kellékeit kölcsönözték a kiállításhoz. Az így kialakított fedélzeten kapott helyet a gőzhajón is használt mentőcsónak másolata.

A tárlaton a Titanicról származó tárgyak mellett olyan elemek is láthatók, amelyek a hajó részére készültek, de nem építették be őket. Az óceánjáró pompáját azok a tárgyak szemléltetik, amelyek testvérhajójáról, a Titanickal szinte teljesen megegyező Olympicról származnak.

A tárlat különlegessége, hogy a kiállított eredeti dokumentumok, használati tárgyak a Titanic több híres, vagy egyszerű, a harmadosztályon utazó személy életét is felelevenítik, valamint külön vitrin foglalkozik Lengyel Árpád magyar hajóorvossal, aki a Carpathia tisztjeként a túlélők ellátását irányította.

Mindezek mellett a tárlat kitér a Titanic körüli legendákra is: felfedi mi igaz azokból az állításokból, történetekből, amelyek a száz év alatt a katasztrófáról nyilvánosságra kerültek.     A megnyitó ünnepségen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter többek között a kiállítás egyediségét emelte ki: a kihelyezett korabeli tárgyak, a kiállítás hajót idéző díszletei, végül az összefogás, amely a bemutatót létrehozó szervezetek között történt valóban egyedi és különleges értéknek számít.

"Ma a Titanic-katasztrófa 100. évfordulójára emlékezünk, holnap pedig az UNESCO az emberiség közös víz alatti kulturális öröksége részévé nyilvánítja a hajó roncsait"  - emelte ki a miniszter. Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosának életét értékelve Réthelyi Miklós rámutatott az egyén bátor helytállására és "az önfeláldozó hősiesség számos példájára", amelyre minden korban nagy szükség van.

A megnyitón részt vett Reich Márta, Lengyel Árpád unokája, aki részletesen mesélt a nagyapjáról, munkásságáról, és bemutatta az évforduló alkalmából írt, A Titanic árnyékában - egy magyar orvos élete című könyvét, amely az orvos életrajza és munkássága mellett felidézi és elemzi a katasztrófa részleteit is. A Titanic100 kiállítás július közepéig tekinthető meg a Közlekedési Múzeumban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!