szerző:
MTI

A londoni nyári olimpián és paralimpián részt vevő országok mindegyikéből várnak jelentkezőket a brit fővárosba júniusra meghirdetett nagyszabású költészeti seregszemlére.

A Poetry Parnassus elnevezésű, június 26-án kezdődő kezdeményezésnek a londoni Southbank Centre ad otthont. A szervezők szerint eddig 153 költőt regisztráltak, 28 név megerősítésre vár, ám még mindig több mint húsz országból - köztük Maliból és Libériából - várnak "jelentkezőket". 

A biztos résztvevők között van Dzsang Dzsin Szöng (Jang Jin Seong), aki a tavaly elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek volt az udvari költője, és jelenleg Dél-Koreában él. Nagy-Britanniát Jo Shapcott, Írországot pedig az irodalmi Nobel-díjas Seamus Heaney fogja képviselni. 

A szigetország legnagyobb költészeti projektjeként beharangozott kezdeményezés a londoni nyári olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál részét képezi - olvasható a BBC internetes oldalán. Az egyhetes rendezvényt a Rain of Poems (Verseső) elnevezésű program fogja megnyitni, amely során százezer, könyvjelzőformájú papírra nyomott verset szórnak ki egy helikopterről. A fél órán át hulló költeményeket a tervek szerint a Jubilee Gardens területén gyülekező tömeg fogja begyűjteni. 

A rendezvény során költők, felolvasóművészek, rapperek és mesemondók fogják felolvasni műveiket több mint ötven különböző, köztük a Gambiában használt wolof, az Etiópiában beszélt amhara, valamint kazah és maori nyelven. 

A résztvevők között van Kosal Khiev kambodzsai költő, aki hajdan egy thaiföldi menekülttáborból szökött a családjával együtt az Egyesült Államokba. Tizenhat esztendős korában aztán elkapta a rendőrség egy bandaverekedés során, és gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatták. A bíróság felnőttként kezelte a fiút: 16 évnyi börtönbüntetést kapott. A rácsok mögött kezdett verseket írni, és a 2011-es szabadon bocsátása, illetve a Kambodzsába való deportálása óta is folytatja szenvedélyét. 

A fesztiválra a nagyközönség is jelölheti kedvenc - az olimpián résztvevő országokból származó - költőjét az interneten keresztül. Az egyhetes rendezvényen felolvasások, beszélgetések és előadások várják az érdeklődőket. "Mialatt London vendégül látja a világot idén nyáron, addig mi a társadalmi változás egyik hajtóerejeként, illetve az emberi inspiráció bizonyítékaként fogjuk ünnepelni a költészetet" - mondta Jude Kelly, a Southbank Centre művészeti igazgatója. 

A kezdeményezést a görögországi Parnasszosz-hegy ihlette, amelyről úgy tartották, hogy a múzsák - az irodalom, a tudományos és a művészetek istennőinek - lakhelye volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!