Nem lesz Guggenheim Múzeum Helsinkiben

2012. május 02., szerda, 19:17 • Utolsó frissítés: 2012. május 02., szerda, 19:22
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Nem épül Guggenheim Múzeum Helsinkiben, mert a városvezetés szerdán kis többséggel leszavazta a tervet.

A városi tanács 8:7 arányban vetette el a főleg a Jussi Pajunen konzervatív főpolgármester által támogatott projektet, miután korábbi álláspontjukat megváltoztatva a zöldpárti tanácstagok többsége nemmel voksolt a 140 millió eurós beruházásra. 

Korábban úgy tűnt, hogy a hevesen vitatott, a közvélemény többsége által elutasított múzeumi terv élvezi a városvezetés, benne a konzervatívokkal szövetséges Zöldek támogatását. Finn lapok feltételezése szerint a Zöldek a projekt elvetésével álltak bosszút a Pajunen vezette konzervatívokon azért, mert azok két hete nem az ő jelöltjük, hanem egy szociáldemokrata politikus alpolgármesterré történt megválasztását támogatták.

Guggenheim Múzeum, New York

Fotó:

A városi tanács elutasító döntése után a tervet már nem is terjesztik a teljes képviselőtestület elé. Paavo Arhinmaki kulturális miniszter elégedett a projekt végleges elvetésével, mert az szerinte túl drága lett volna. Hozzá hasonlóan vélekedik a helsinkiek többsége is, akik szerint a múzeum túl költséges lett volna a súlyosan eladósodott finn főváros számára, és negatív hatással lehetett volna a hazai művészeti életre. 

Jussi Pajunen a Guggenheim-márka Helsinkibe csalogatásával akart lökést adni a főváros idegenforgalmának és "világvárosibb" rangot kölcsönözni Helsinkinek. A 12 ezer négyzetméteresre tervezett múzeum a város kellős közepén épült volna, és főleg a grafikára, az építészetre és az új technológiákra szakosodott volna.

A Finnországban tervezett Guggenheim Múzeumra már áldását adta a Solomon R. Guggenheim Alapítvány, és a finnek már el is költöttek 2,5 millió eurót egy megvalósíthatósági tanulmányra.


Nem lesz Guggenheim Múzeum Helsinkiben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X