szerző:
MTI

Nem épül Guggenheim Múzeum Helsinkiben, mert a városvezetés szerdán kis többséggel leszavazta a tervet.

A városi tanács 8:7 arányban vetette el a főleg a Jussi Pajunen konzervatív főpolgármester által támogatott projektet, miután korábbi álláspontjukat megváltoztatva a zöldpárti tanácstagok többsége nemmel voksolt a 140 millió eurós beruházásra. 

Korábban úgy tűnt, hogy a hevesen vitatott, a közvélemény többsége által elutasított múzeumi terv élvezi a városvezetés, benne a konzervatívokkal szövetséges Zöldek támogatását. Finn lapok feltételezése szerint a Zöldek a projekt elvetésével álltak bosszút a Pajunen vezette konzervatívokon azért, mert azok két hete nem az ő jelöltjük, hanem egy szociáldemokrata politikus alpolgármesterré történt megválasztását támogatták.

Guggenheim Múzeum, New York
©

A városi tanács elutasító döntése után a tervet már nem is terjesztik a teljes képviselőtestület elé. Paavo Arhinmaki kulturális miniszter elégedett a projekt végleges elvetésével, mert az szerinte túl drága lett volna. Hozzá hasonlóan vélekedik a helsinkiek többsége is, akik szerint a múzeum túl költséges lett volna a súlyosan eladósodott finn főváros számára, és negatív hatással lehetett volna a hazai művészeti életre. 

Jussi Pajunen a Guggenheim-márka Helsinkibe csalogatásával akart lökést adni a főváros idegenforgalmának és "világvárosibb" rangot kölcsönözni Helsinkinek. A 12 ezer négyzetméteresre tervezett múzeum a város kellős közepén épült volna, és főleg a grafikára, az építészetre és az új technológiákra szakosodott volna.

A Finnországban tervezett Guggenheim Múzeumra már áldását adta a Solomon R. Guggenheim Alapítvány, és a finnek már el is költöttek 2,5 millió eurót egy megvalósíthatósági tanulmányra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!