szerző:
hvg.hu

A Zöld Pardon után újabb szórakozóhely, a Park nem kapta meg a jegyzői engedélyt a megnyitásra.

A Soroksári úton lévő szórakozóhely, a Park csütörtök délután közölte Facebook-oldalán, hogy az estére tervezett nyitóbuli elmarad. "A meglévő szakhatósági engedélyek ellenére Ferencváros jegyzője megakadályozta a Park teljes körű nyitását" - közölték. Hozzátették, hogy "ma csak a Hoppá Klub és a Pop-Art Electronic nyit meg".

A közleményből kiderül, hogy a hétvégi nagyszínpados koncertek is elmaradnak, illetve a kisebb helyszíneken tartják meg őket. A szervezők szerint a ferencvárosi jegyző az utolsó pillanatban, a nyitás napján sem adta ki a „zenés-táncos rendezvények tartására” vonatkozó engedélyt a Park üzemeltetői számára, holott az engedély kiadásának feltételei, a szükséges szakhatósági engedélyek rendelkezésre álltak, az engedély kiadásának határideje (a kérelem beadásától számítottan) pedig április 27-én lejárt (március 23-án adták be).

A szervezők csütörtök este azt közölték az MTI-vel, hogy a már Budapesten tartózkodó Richard Dorfmeister, aki a nyitó koncertet adta volna a Park nagyszínpadán, vállalta egy klubhelyszínen a fellépést. Az osztrák dj-t a Pop-Art Electronic elnevezésű helyen láthatják a nézők.

A ferencvárosi jegyző késő délutáni közleménye szerint több aggály is felmerült a Budapest Park működésével kapcsolatban, az engedélyeztetési eljárások pedig még folyamatban vannak, legkésőbb május 29-ig kell döntést hozni az ügyben.

Az összegzésben olvasható, hogy a működési engedélyről május 8-ig kell döntést hozni, míg a zajhatárérték megállapítása ügyében - amelyben hiánypótlást kért a hatóság - május 7. az eljárás határideje. A rendezvénytartás engedélyezése kapcsán tartott első, április 19-iki helyszíni szemle nem volt eredményes, mivel a követelmények teljesítéséhez szükséges munkálatokat a kérelmező addigra nem fejezte be - írta Nagy Hajnalka jegyző, hozzátéve, hogy az egy héttel későbbi szemlébe a szakhatóságokat is bevonták.

A jegyző ismertetése szerint a fővárosi és az ez alapján készült kerületi szabályozási terv az ingatlanra 400 férőhelyes P+R parkoló kialakítását írja elő, ez pedig nem építési engedélyhez kötött eljárásban is érvényes, nincs lehetőség a tervtől eltérő hasznosításra. A közlemény szerint a főépítészi állásfoglalásról a kérelmezőt is értesítették. Megjegyezte azt is, hogy az érintett ingatlan osztatlan közös tulajdon egy gazdasági társasággal, amely számára biztosítani kell a jogszabályok szerinti jogokat, egyebek mellett a jogorvoslathoz való jogot.

A tájékoztatás szerint a rendőrség szakhatósági nyilatkozata köz- és közlekedésbiztonsági szempontból is aggályosnak tartja a rendezvényhelyszínt, közvetlen parkolási lehetőség hiányában a gépjárművek megállása veszélyeztetheti az érintett útszakaszokon közlekedők biztonságát. Ugyancsak a rendőrség jelezte, hogy a tervezett beléptető kapunál - amely egyben a kiléptetés helyszíne is – torlódások alakulhatnak ki, így a terület nagyságára tekintettel ez az élet és testi épség megóvása szempontjából szintén aggályosnak minősíthető. A hatósági állásfoglalás kevesli a tervezett biztonsági személyzet létszámát és kifogásolja azt is, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén a négysávos Kvassay úti szakaszra és a hatsávos Soroksári útra "ürítenék" a tömeget.

A jegyző közleményében kiemelte: az állásfoglalások birtokában jogszerűen legkésőbb május 29-ig kell a döntést meghozni. Mint írta, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint zenés, táncos rendezvényt csak jogerős rendezvénytartási engedély birtokában lehet tartani, továbbá a működés csak jogerős zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozat alapján kezdhető meg, ám jelen esetben a fent leírtak miatt még az alaphatározat kiadása sem történt meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ügyfél az általa megjelölt rendezvénykezdési időpontot nem egyeztette előzetesen a hatósággal, noha az ügyintézési határidő számításánál egyébként sem a kérelemben megjelölt nyitási időpont, illetőleg az esetleges üzleti szempont az irányadó.

Az új helyre költözött Zöld Pardon április 19-én tartotta volna nyitóbuliját egy Tankcsapda-koncerttel, az engedélyek azonban nem voltak rendben, ezért a XII. kerületi önkormányzat meghiúsította a már meghirdetett és lekötött koncerteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!