szerző:
MTI

Nobel-díjas német békeharcosról elnevezett díjjal tüntették ki Heller Ágnest.

Heller Ágnes filozófusnak átadták pénteken az észak-németországi Oldenburg városban a 2012. évi Carl von Ossietzky-díjat és a vele járó 10 ezer eurót. Mint az a város honlapján olvasható, a 82 éves magyar tudóst azon bátorságáért ismerték el, amellyel élete folyamán a változó politikai rendszerek alatt is kitartott saját meggyőződése mellett. "Mint európai és kozmopolita fejjel gondolkodó értelmiségi lenyűgöző példát mutatott egy ijedt Európának" - fogalmazott a díjról egyhangúlag döntő független zsűri indoklásában. 

Oldenburg városa kétévente ítéli oda a koncentrációs tábort megjárt Nobel-békedíjas német békeharcos publicistáról, Karl von Ossietzkyről (1889-1938) elnevezett díjat. A péntek esti ünnepség előtt - melyen Gerd Schwandner főpolgármester átadta az elismerést - Heller Ágnes részt vett egy pódiumbeszélgetésen, amelyet "Demokrácia és szabadságjogok Magyarországon - Jobboldali populizmus az EU-an" címmel tartottak az alsó-szászországi városban. 

A Nordwest-Zeitung című helyi lapnak adott rövid interjújában a filozófus egyebek közt arról beszélt - kérdésre válaszolva -, hogy "pillanatnyilag rosszul áll a szabadság helyzete Magyarországon", és hogy "az Európai Uniónak támogatnia kell a magyarországi szabadságmozgalmat".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!