szerző:
MTI

A Frankfurti Rádiózenekar szólamvezető posztját elhagyva a rangos karlsruhei Zeneművészeti Főiskola cselló tanszakának vezető tanárául szerződött az ismert magyar muzsikus, Fenyő László.

"Már korábban is tartottam mesterkurzusokat, így hamar híre ment a kinevezésemnek, ezért már hét növendék jelentkezett hozzám - mondta el az MTI-nek Fenyő László. - Nemcsak Németországban, Európában is igen jó híre van a főiskolának, az elődöm is neves csellista volt, Martin Ostertag. Amellett, hogy pedagógusként is kiváló, különböző alapítványokban is dolgozott, amelyek hangszereket kölcsönöztek, vagy vonókat osztottak arra érdemes növendékeknek. Ezt a feladatkört is szeretném fokozatosan átvenni."

A főiskola pályázatot írt ki az állásra, így nem volt semmiféle zökkenő a tanszak átvételében, minthogy az intézmény akarta megszerezni Fenyő Lászlót tanárának, a szerződésében maximálisan figyelembe veszik, hogy ő aktív koncertező művész is. Természetesen a szemeszter folyamán teljesítenie kell bizonyos óraszámot, amivel véleménye szerint nem lesz semmi probléma, hiszen nagyon szeret tanítani és pedagógiai téren is igen eredményes.

"Én is mindig azt mondtam, hogy majd, később jön el az ideje a tanításnak, addig, amíg öt évvel ezelőtt egy olasz csellista fiú meg nem keresett, hadd játsszon nekem. Belegyeztem, noha fogalmam sem volt róla, hogyan kellene tanítanom, de megpróbáltuk. De két hónapnyi intenzív tanítás után a srác megpályázott egy állást és el is nyerte az Accademia di Santa Cecilia Zenekarban - ez volt az álma."

Még ekkor sem foglalkoztatta a tanítás, de egy másik fiatalember féléves munka után az SWR Zenekarban kapott állást. "Akkor még Ostertag volt ott a szólócsellista és az én növendékem az ő tanítványait ütötte ki a versenyben - ez gondolkoztatott el, így kezdtem tanítani." Van, aki az alapfokú tanulmányait kezdi Fenyő Lászlónál, mások a master képzésre iratkoztak be hozzá, az érdeklődés igen széleskörű Ausztráliától Kínán át Dél-Amerikáig - jegyezte meg, az osztályban koreai, orosz, francia és német fiatalok már egyaránt vannak. Többször felvetődött, hogy budapesti Zeneakadémián is tartson mesterkurzust, de eddig nem valósult meg a hallgatók kezdeményezése.

Szonátaestjei voltak a szezonban Frankfurtban, utána Richard Strauss Don Quijotéjában játszott, Szűcs Mátéval, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsásával és Paavo Järvi vezényletével a frankfurti Alte Operben. Játszott Szöulban, Oroszországban, Kínában, majd egy holland turnén vett részt, Svájcban, valamint Szerbiában lépett fel. Két hete Szentpéterváron azután Madridban koncertezett, szinte heti rendszerességgel utazott a nagyvilág különböző tájaira.

Szombaton pedig az ő közreműködésével kezdődik a Végh Sándor születésének 100. évfordulójára emlékező koncertek rövid sorozata, amelyben délelőtt a Fesztivál Színházban Arvid Engegard, Várjon Dénes, Keller András, Klenyán Csaba, és a Keller-kvartett társaságában lép pódiumra. Egyelőre a következő szezonra nincs magyarországi koncertfelkérése.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!