A nagy gyilkosságplagizálási ügy

2012. május 18., péntek, 18:09 • Utolsó frissítés: 2012. május 21., hétfő, 12:08
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Nemcsak kiflivéget, bankot, címet, autót, hanem gyilkosságot is lehet lopni. Budapest egy ilyen ügyben is főszereplő.

A holló című amerikai thriller-horrorban John Cusack alakítja Edgar Allen Poe-t. A legendásan depressziós költő egy baltimore-i bestia után nyomoz, aki ellopta az ő kedvenc gyilkosságait. James McTeigue rendező, aki a Mátrix rendezőasszisztenseként tanulta ki a szakmát, a V, mint Vérbosszúban pedig felmondta a leckét, arra keresi a választ, mi történhetett Poe-val élete utolsó, titokzatos napjaiban.

Poe világa érdekes terepnek ígérkezik: ő ugyanis nem csak szívszaggató rémmesék depressziós szerzője volt, nélküle nem lenne itt nekünk Tim Burton, Paul Auster, Marilyn Manson, David Lynch, Gottfried Helnwein, Angela Carter, Nick Cave, vagy a Nine Inch Nails.

Poe volt az első igazi gótrock-sztár, a misztikus gyilkosságok és az abszintivászat lelkes népszerűsítője. Ő a felkapcsolt lámpánál alvás elterjedésének egyik kiemelt okozója. Biztosan az övé volt az amerikai irodalom egyik legsötétebb elméje, és Szilágyi Örzsébeté után a leghíresebb holló is!

A holló Edgar Allen Poe John Cusack
Fotó:

Most tehát Poe-t is elérte a végzet, avagy a hálás Hollywood. Mi pedig azt várnánk, hogy egy felkavaró, elborzasztó és vérfagyasztóan izgalmas thrillert kapunk, amely a halál elkerülhetetlenségére, a szerelem melankolikus lényegére és az emberi gonoszságra egyaránt ráébreszt majd minket. Ahogy Poe munkái szokták. Roger Ebert, a befolyásos kritikus találóan megjegyezte: ezt a szerepet Nicolas Cage-nek kellett volna adni. Ebben van valami, bár Cage szóba se került – komolyan legalábbis nem. Elsőként Jeremy Rennert kérték fel Poe megformálására, aki tényleg hasonlít is a költő korabeli portréin megjelenített zsánerhez. Miután ő egy másik projektet választott, szóba került Joaquin Phoenix – majd képbe került John Cusack.

Cusack, aki már a Tizenhat szál gyertyában is imádnivaló volt, hozza a szokott karizmatikus szellemességet, de mintha egy kicsit túl sok nyafogást várna el tőle az irodalmi utalásokat sietve elhagyó rendező. Cusacknek így marad a nővérétől eltanult szájtátás. Van még a filmben jólelkű rendőr (Luke Evans), nagyhatalmú díszpolgár (Brendan Gleeson), és a szerelmi szálat képviselő naiva (Alice Eve), akire nézve az Oszter Sándor féle Rózsa Sándor hidrogénezett-műszempillás „korabeli” szépségei jutnak az ember eszébe.

A holló - magyar feliratos előzetes
További videók

Amikor Baltimore-ban rejtélyes gyilkosságok történnek, a nyomozók rájönnek: az elkövető Edgar Allan Poe műveit másolja. Röpke, ötperces gyanúsítgatás után maguk mellé veszik a megszeppent költőt, és miután az ő szerelme is veszélybe kerül, immáron együtt nyomoznak a korabeli Mark David Chapman (John Lennon gyilkosa - a szerk.) után. Egy rocksztárnak ugye, kijár a kattant rajongó – főleg olyan forgatókönyvírók sztorijában, akik ennyire élvezhették Stephen King Tortúráját! A film ritmusa egyenetlen, és bár a látvány sokszor undorító és véres, egyszer sem kell halálra izgulni magunkat. Viszont: elgondolkodtató volt Baltimore város szerepében a sok csodás budapesti épület. Végre elmondhatjuk, hogy egy viktoriánus film noirt is forgattak már nálunk, amiben kivételesen nem voltak vámpírok.

A hollót minden sematizmusa ellenére érdemes megnézni, mert mégiscsak egy világirodalmi szupersztár áll cselekménye középpontjában. A kevés irodalom is irodalom: talán a film után kedvet kapunk újraolvasni A Morgue utcai kettős gyilkosságot – és így visszatalálunk az angolszász popkultúra kollektív emlékezetének A sötétség mélyén mellett legfontosabb irodalmi kincséhez.

Poe múzsái

Trent Reznor, a Nine Inch Nails borongós énekese az abszintivásban talál menedéket a félelmetes madarak elől. Vajon honnan vette az ötletet?

Nine Inch Nails - The Perfect Drug
További videók

Lou Reed spoken word lemezzel tiszteleg kedvenc költője előtt Willem Defoe, David Bowie, Amanda Plummer és Steve Buscemi közreműködésével. Vidám darab!

Lou Reed - The Raven
További videók

Aki úgy érzi, Tim Burton lelki társára talált Poe-ban, valószínűleg nem téved nagyot. 1982-es animált rövidfilmje, a Vincent eléggé önéletrajzi ihletésűnek tűnik: egy gótikus érdeklődésű kisfiú sínylődik értetlen szülei házában, miközben a képzelete sötét világokat kelt életre!

Tim Burton - Vincent
További videók

Brandon Lee 1994-es A holló című filmje nem csak arról ismert, hogy a halál utáni bosszú és a halott ara meséjével megeleveníti Poe szellemiségét, hanem arról is, hogy Bruce Lee fia, Brandon, a forgatáson véletlenül halálos sebet szerzett, amikor a kellékesek összecserélték a vaktöltényt az igazival... Ha Poe maga élt volna még ekkor, bizonyosan rejtélyes összefüggéseket fedezett volna fel az eset hátterében.

A holló (1994) - trailer
További videók


A nagy gyilkosságplagizálási ügy
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Jön az új, de nagyon más vámpírfilm

Jön az új, de nagyon más vámpírfilm

A hétvégén véget ért Titanic Fesztiválon bemutatott filmek legegyénibb és legbizarabb filmjét,a Valahol Angliábant, illetve a kultrednező Jim...

még több hír »
HIRDETÉS
AJÁNLJUK MÉG
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X