szerző:
MTI

Újra Magyarországon lép fel a világhírű orosz folklór formáció, a 143 tagú Alekszandrov-együttes, amely június 5-én ad műsort a Papp László Budapest Sportarénában.

Az Alekszandrov együttes az egykori szovjet, ma az orosz hadsereg hivatásos művészegyüttese, amelyet férfikórus, zenekar és táncegyüttes alkot - tájékoztatta a szervező ShowTime Budapest az MTI-t.

A formáció 1928-ban alakult tizenkét katona-művész részvételével, Alekszandr Alekszandrov, a moszkvai konzervatórium fiatal professzora vezetésével. 1933-ban az együttes már 300 művészt számlált; az első külföldi fellépés 1937-ben Párizsban volt, ahol a világkiállítás alkalmával a szovjet művészetet képviselték és nagydíjat nyertek. A párizsi vendégszerepléssel indult el az együttes nemzetközi pályafutása, amely azóta is tart.

Az énekkart az utóbbi években rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok és orosz népi hangszereken játszó muzsikusok egészítik ki.

Az Alekszandrov-együttes a közelmúltban egyebek között fellépett Ausztriában, Algériában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Japánban, Kanadában, Kubában, Lengyelországban, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Szlovákiában és Vietnámban.

Repertoárjuk igen széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át a népszerű operarészletekig és rockzenéig ívelnek. Műsoraikban a Kalinka, a Moszkvai éjszakák, a Katyusa mellett gyakran szerepel a Torreádor-dal, a Csempészek kórusa Bizet Carmenjéből, a Szabadság-kórus Verdi Nabuccójából, emellett elhangzanak részletek Puccini-operákból és Muszorgszkij Borisz Godunovjából.

Az Alekszandrov-együttes három év után lép fel újra Magyarországon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!