szerző:
MTI

A gazdaság fejlődését és az idegenforgalom fellendülését várja Kassa az Európa Kulturális Fővárosa címtől. A szlovák kulturális miniszter szerint a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt csapata összeállt, a program körülbelül 60 millió euróba kerül, az összeg felét az Európai Unió állja.

Kassa készen áll, a kultúra fővárosa titulustól a város, a megye, a régió és az ország fejlődését is várjuk – mondta Marek Madaric szlovák kulturális miniszter kedden, amikor bemutatták terveiket, programjaikat.

Kassán új létesítmények nem épülnek, régieket újítanak fel 2013-ra.

A prezentáción külön is szóltak a város régi laktanyájáról, amely öt percre található a történelmi városközponttól, és amelyet az EKF 2013 projekt fő szponzora, a US Steel Kelet-szlovákiai Vasmű támogatásával kulturális központtá építenek át. Itt kap helyet az úgynevezett vaspark is, amelyben a vas, az acél útját követhetik a látogatók, emellett a laktanya a modern művészetek háza is lesz.

Önálló Márai-projekt is készül, valamint megjelenik az író életműsorozata szlovák nyelven. Nagy várakozás előzi meg a Fehér éjszaka című programot, amelyen interaktív fényinstallációk segítségével a látványt maguk a látogatók is alakíthatják.