szerző:
HVG

Sakkozás szobrokkal: Tiszától Tormay Cécile-ig.

A tervbe vett Jászai Mari tér helyett Zuglóban avatták fel vasárnap Tisza Istvánnak, Magyarország kétszer miniszterelnökké választott, szabadelvű politikusának a szobrát. A teljes alakos kompozíció alapkövét egy évvel ezelőtt, az államférfi halálának 150. évfordulóján – még Marx és Engels kubista gránitszobrának helyén – a Margit híd pesti hídfőjénél tették le, ám a Kossuth Lajos tér háború előtti képzőművészeti arculatának időközben meghirdetett helyreállítása keresztülhúzta az eredeti elképzeléseket.

©

A Parlament északi szárnya elé (ahol a legutóbbi időkig a „vörös gróf” Károlyi Mihály Varga Imre által mintázott szobra állt) várhatóan visszakerül ugyanis Zala György 1934-ben leleplezett monumentális Tisza-emlékműve. A volt kormányfő ércalakját ezért végül is attól a Hermina úti villától alig pár száz méterre avatták fel, ahol a „Bihari istennek” is titulált erőskezű politikust 57 éves korában, 1918. október 31-én meggyilkolták.

A jelenlegi kormányzati ciklusban mostanáig egyébként legalább két tucat új kő-, illetve bronzfiguráról és emlékműről hullott le a lepel Budapesten. A Belváros egyik hangsúlyos pontján, a Szabadság téren tavaly nyár óta például az Egyesült Államok 40. elnökének, a Moszkvát fegyverkezési versennyel térdre kényszerítő Ronald Reagannek a négyötödös léptékű, egész alakos bronzszobra áll, kifejezetten olyan benyomást keltve, hogy mindjárt elsöpri az előtte tornyosuló, bekerített, 1945-ös szovjet hősi emlékművet. Az utolsó parlamenti választás óta feltűnően sok új köztéri alkotást avatott fel a jobboldali vezetés például a Józsefvárosban is.

©

A Csehszlovákia elleni 1968-as katonai invázió miatt tiltakozásként önmagát felgyújtó diák, Bauer Sándor mellszobrát például a Mátyás téren, a szocializmus idején indexre tett Tormay Cécile írónő büsztjét a Rókus Kórház előtt, míg a magyarul is tudó horvát író, Miroslav Krleza egész alakos bronzfiguráját a Ludovika téren helyezték el.

A legtöbb, mindenki által látogatható művészi alkotással a fővárosi közterületek közül az utóbbi időkben Óbuda gyarapodott, ahol az Árpád Gimnázium előtt például a Katyni mártírok emlékművét, alig pár száz méterrel arrébb Zsigmond király mellszobrát, a Fő téren pedig Harrer Pál egykori helyi polgármester bronzfiguráját leplezték le, a volt gázgyár területén kialakított Graphisoft Parkban pedig a Sakkozók című kompozícióval, továbbá a legendás Apple-alapító Steve Jobs tornacipős-farmeros bronz alteregójával találkozhatnak a járókelők.