szerző:
hvg.hu

Fekete Péter, a Vidéki Színházak Egyesületének elnöke és társai azon háborodtak fel, hogy a Színházi Kritikusok Céhe nem hívta meg őket egy nemzetközi rendezvényre. A dühöngés, úgy tűnik, akár egy lenyúlást is igazol.

„A Vidéki Színházak Egyesületének elnöksége sajnálattal tapasztalta, hogy a magyar színházi életet külföldiek számára bemutatni szándékozó nagyszabású rendezvénysorozat, a hungarian showcase 2013 (sic!) programjába egyetlen vidéki színház egyetlen előadása sem került beválogatásra. Ez a válogatók szabad döntése, de egyben felelőssége is.” Így tiltakozik az a magyar színházi egyesület, amelynek elnöksége, szakmai nézetei, támogatói feltűnően hasonlítanak a Nemzeti Színház új igazgatójának, Vidnyánszky Attilának testületéhez, a Magyar Teátrumi Társasághoz.

A tiltakozás különleges formája az, hogy a vidéki színházak promótálására a felháborodott egyesület éppen ellenfele honlapját másolta le. A rendezvény eredeti címe hungarianshowcase.com címen fut, a tiltakozók válaszul létrehozták a hungarianshowcase.hu oldalt, amely struktúrájában, formatervezésében is azonosulni próbál az eredeti honlappal. Vagyis egy létező rendezvény címét önkényesen átemelve hirdetik magukat, anélkül, hogy fellépnének rajta, használják tipográfiáját is. Sajnos arra már nem maradt energia, hogy minden szöveg angolul jelenjen meg.

A Vidéki Színházak Egyesületének elnöke Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, akit Vidnyánszky győzelme után Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere mint miniszteri biztost jelölt meg, hogy felügyelje a Vidnyánszky és Alföldi közötti átadás-átvétel folyamatát.

Az elnökség tagja továbbá Balázs Péter, akit a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójának neveztek ki még 2007-ben.

Mindhárom szereplőt és kinevezésüket hevesen kritizálták itthon és külföldön, kiemelve, hogy a kinevezések álságos és szakmaiatlan pályáztatást követtek, a pozíciókat csak politikai hűségüknek köszönhetik.

Fillérekből jött létre a rendezvény

A rendezvény teljes költségvetése 4 millió forint (három miniszter havi fizetése), ezt az összeget egy amerikai intézmény és a főváros önkormányzata biztosította, mondta a hvg.hu-nak Tompa Andrea a Céh részéről. Vagyis sem az állam, sem a vidéki önkormányzatok részéről nem érkezett hozzájárulás. Tompa és kollégái háromnegyed éve ingyen dolgoznak, rengeteg kolléga jótékonyságból és a kultúra ügyéért vesz részt a rendezvényen, a tényleges fizetését alulmúló összegért. Az a kérés, hogy a vidéki színházakat vendégül lássák, szállást, fellépést, technikát és személyzetet biztosítsanak nekik, lehetetlen ebből az összegből.

A Színház Kritikusok Céhe jogosnak tartja azt az igényt, hogy a vidéki színházak meg szeretnék mutatni magukat. Ehhez azonban 40-50 millió forintos támogatást kellene nyújtania az államnak - ami nem történt meg, ugyanis  az Emberi Erőforrások Minisztériumában, nem járult hozzá. Pedig külön miniszteri keretből kértek támogatást, tette hozzá Tompa.

Ez a távolságtartás a minisztérium részéről azért különleges adalék a jelen történetben, mert a Vidnyánszky-Fekete kör nem csupán közel áll tárca szívéhez, hanem lényegében belső tanácsadója is. A színházi bizottság szakmai tanácsadoként segíti Balog Zoltán miniszter munkáját, e társaság lényegében a Magyar Teátrumi Társaságot képviseli kormányon belül.

Maradnak tehát a budapesti előadások, hogy a szállás, utaztatás, étkezések, vendégszereplői díjak ne terheljék a rendkívül alacsony költségvetést. A Hungarian Showcase-t, amelyet március 2-9. között tartanak Budapesten, a Magyar Színházi Kritikusok Céhe rendezi, mely független szakmai szervezet 60 tagot számlál. A programba válogatott előadások főleg a Nemzeti Színházból, a budapesti Katona József Színházból és a Pintér Béla Társulat repertoárjából kerültek ki.

További előadásokat láthat a közönség független színházi rendezőktől, mint például Mundruczó Kornéltól és Bodó Viktortól, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól.

A Céh reméli, hogy a 120 vendég, köztük szakújságírók olyan pozitív élménnyel mennek haza, amelynek híre meggyőzi a hazi döntéshozókat, hogy érdemes támogatni a rendezvényt. Így végre a vidéki színházakat is vendégül láthatják.

A konfliktus régi

A fővárosi műhelyek alkotásait bemutató rendezvény házigazdái és előadói már évek óta állandó konfliktusban állnak a Vidnyánszky-Fekete-Balázs körrel. Az utóbbiak már a 2006-os önkormányzati választásokat követően, amikor a magyar jobboldal átvette több vidéki városok irányítását, átvették az adott városi és megyei színházak vezetését is.

A 2010-es kormányváltást követően a Vidnyánszky-Fekete vezette Magyar Teátrum Társulat, ami funkciójában és tagságában lényegében fedi a Vidéki Színházak Egyesületét, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának befolyásos színházi bizottsága, mely szintén a Vidnyánszky-körből toborozta tagságát, átdolgozta az előadóművészeti törvényt is. Az új paragrafusokat főleg a VI. kategóriába eső függetlenek kritizálták, hiszen szerintük Vidnyánszky ezzel minden forrásukat elakasztotta.

A jelenlegi pengeváltás a régi konfliktusok mentén zajlik: a Fekete-csapat a vidéki, konzervatív politikai ízlésű színházak szereplését kevesli, már-már követeli, még akkor is, ha a szervezők független szakmai fórumként fogadják a vendégeiket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!