szerző:
Lukács Andrea-Rác András

Állandóan ezek a Katalin hercegnők, Jennifer Lawrence-ek meg Görög Ziták. Oly sok egyéb erény van, mint a hosszú comb, a feszes fenék – és oly sok méltatlanul elfelejtett szupernő.

Ahogy Casanovától megtanulhattuk: minden nőbe bele lehet szeretni. Az állandó címlaplány-keresés csak keserűséget hoz a világra, sokkal több vesztest termel a tökély rögeszméje, mint nyertest. Az egyik oldalon azok várják az elismerést, akik nem tudják fitnesszel tölteni idejüket, maradnak picit testes lányok, mondjuk, a másikon azok, akik a kevés Viktória Titkára hiába vadásznak, mert a Ryan Goslingok elhalásszák őket.

Ezrével említhetnénk a méltatlanul elfelejtett nőket – most 10-et mutatunk be.

Flashdance

Hatalmas szolgálatot tett a nőtársadalomnak Jennifer Beals: nélküle nem tudnák a hölgyek, hogyan kell levenni a melltartót a pulcsi alól anélkül, hogy bármilyen testrész kivillanna. És ez milyen nagyon szexi.

A legendás Adrian Lyne-Joe Eszterhas-remekműben (1983) egy reneszánsz nővel találkozunk, aki nappal hegeszt (rosszul), éjjel táncol (testdublőrrel) és ebből az elektromossággal teli dramaturgiából, mint izzó szikrák, úgy pattannak ki a karriertörténeti jelenetek.

Jennifer Beals immár ötvenes éveiben jár, de a fémipari táncművészen túl más kiemelkedő alakításról aligha mesélhetünk. Talán az L című leszbikus sorozatot említhetjük, amelyben 2004-től 2009-ig játszotta az egyik fő karaktert. Méltatlanul mellőzött az őzike arcú nő, hisz nélküle a melltartó örök rabságában szenvednének a pulcsis hölgyek. Ma tévésorozatokban játszik.

Az osztály csúnya lánya

A Blind Melon: No Rain című klipjével végre révbe érhetett az osztály csúnya lánya. A dagi, szeplős, szemüveges szmöre megtalálja övéit a virágzó réten, így nem lesz többé mellőzött: nem dobálják meg papírgalacsinokkal a fiúk biológiaórán, tesin nem nyihognak a háta mögött a menő lányok, és a tanárok grimaszait sem kell elviselniük, ha ők a hetesek.

A csúnya lány egy másik ismertetőjele, hogy csak addig mellőzött, amíg le nem érettségizik. Utána szupermodell lesz belőle.

Vele szemben a csúnya zenészek a 90-es évekből nem feltétlen viszik sokra. A Blind Melon tartott egy hosszabb szünetet 1999-2006 között, azóta nagyjából minden második évben visszavonulnak.

Titkárnő

A gépíró iparban Zoltán Erika hatására alakíthatták át a masinák billentyűzetét, mert a vörös műkörmök egyébként beszorultak a billentyűk közé. Az ASDF-JKLÉ (a gépírói harcművészetben ez az alapkéztartás) gyakorlóinak írt himnuszt a magyar Madonna és találóan fogalmazza meg az azóta méltatlanul mellőzött menedzserasszisztensek sorsát. Erika C művésznő azokról dalol, akik négytől fél ötig tűkön ülnek, hogy kiszabadulhassanak az írógép fogságából.

A klipet mindenki saját felelősségére nézze meg, de mielőtt bosszankodna, hogy mit keres ezen a listán, ne felejtse: a cellába zárt titkárnők a megfelelő helyen a jó vezetők elengedhetetlen tábornokai.

Léteznek női dzsinnek

Biztos, hogy Larry Hagman is azért lett alkoholista, gonosz olajpojáca, mert már elhagyta a Jennie-je. A csodalámpában élő kétezer éves szexi szőkét Barbara Eden testesítette meg az 1965-től öt éven át futó I dream of Jeannie sorozatban, melynek egy mondanivalója volt: hogy a nő még a csillagokat is lehozza az égről a férfiért, semmiért sem haragszik, ha pedig valami rosszat csinál, akkor bűnbánóan kiengeszteli mesterét valami varázslattal.

A szituációs komédia és a fantasy zsánerek hibridje a híres Bewitched mintájára készült, a perzsa mitológiából átvett dzsinn amerikai verziójánál viszont kínosan ügyeltek arra, hogy az arab dress code-ban oly fontos női köldök ne látszódjon mozgóképen. Oly ügyesen sikerült a takarás, hogy még Barbara Eden terhességét is sikeresen palástolták az első évadban.

A második leghíresebb díva

Ez a cím ellentmondásos, hiszen jól tudjuk: valaki vagy a leghíresebb, vagy egyáltalán nem az. A második helyet ezüsttel jutalmazzák az olimpián, basszusgitárral egy zenekarban, és római számmal egy királyi családban, de a sóbizniszben valaki vagy bajnok, vagy nem.

Ez igazán akkor nyomasztó, ha valaki méltánytalanul szorult a második helyre. Déryné riválisa, a ma kevésbé ismert Schodelné Klein Rozália 1840-ben színész kollégáival kirándulni érkezett a Svábhegyre, Viharbükkhöz. A hely egy öreg fáról kapta a nevét, amit vihar pusztított el. Klein művésznő itt, a bükk mellett elénekelte Norma áriáját Bellini operájából. És bár sokan tehetségesebbnek tartják, mint a nemzet pacsirtáját, megmaradt másodiknak.

Vargas-lányok

Akinek 1993 előtt szálltak le a heréi, még rákényszerült, hogy magazinokból kivágott pucér nős képeket gyűjtsön egy titkos dobozban. Azóta a webes pornódemokráciában élhet jogaival, de 20 évvel ezelőtt még a nyomtatott szupernormális ingerek foglalkoztatták a kamaszférfi elméjét.

Az elfeledett műfaj azonban a teljes huszadik századot lefedte. Amerikai angolosan pin up girl gyűjtőnéven futnak a híressé vált alulöltözött hölgyek, nevüket onnan kapták, hogy a fotóikat feltűzték (to pin) a falra.

Vagy az amerikai bombázók orrára festették őket, mint a híres Vargas-lányokat, akik nevüket a perui Alberto Vargas festőről kapták, a harmincas-negyvenes évek hírhedt képeslap művészéről.

©

A kolhoz legjobb nője

Vera Muhina szobrát bélyegekről, reprodukciókról, de akár a szovjet filmművek első másodperceiből is ismerjük, mint a MoszFilm szignál két figurája. A művésznő 1937-ben a párizsi világkiállításra készítette a kétfős, 24,5 méter magas szoborcsoportot A munkás férfi és kolhozmunkás nő címmel. A szobor sokkal többet mesél el, mint amin a ruszkifikázók vihognak: például a női egyenjogúságot, amit a szocialista gazdasági elvek is megköveteltek. Így lett egyenlő a két szereplő, a kezükben tartott sarló és kalapács ugyanolyan magasba emeltetett.

Ma a két figura a moszkvai Suszev Építészeti Múzeumban látható, Moszkvában.

©

Jáél, a mészáros

Egy igazi bibliai amazon.

Amikor Hacor vezére, Sisera lerohanta az izraeli törzseket, Bárák, a zsidó hadvezér Deborahval, a prófétanővel feltrancsírozta a támadó seregeket. Sisera menekülőre fogta, de a nyargalásban elfáradt. Betért egy faluba, ahol Jáéltól, a fiatal zsidó háziasszonytól kért hajlékot. Jáél azonban felismerte, és tőrbe csalta. Megitatta tejjel, és hagyta, hogy elaludjon. Majd fogott egy kalapácsot és olyan erővel ütött át egy sátorcöveket Sisera halántékán, hogy a fejét a földhöz szögezte.

©

Talán Éowyn, Rohan hercegnője jut róla az eszünkbe (Gyűrűk Ura). Amikor az orkok Gondort ostromolták, akkor ő levágta egy sárkány fejét, arcon szúrt egy kísértetet. Jó nő. Aragorn, a szőrös király meg ahelyett, hogy őt választotta volna, elment a hegyesfülű csajjal, aki csak libeg fel-alá.

A középső nővér

Egészen pontosan: legkisebb lány a középső nővér testébe zárva. Lear király középső lánya, Regan gyenge, mintha ő lenne a legfiatalabb. Meg is hal. A magyar népmesében – Háromszemű, Egyszemű, Kétszemű – a legnagyobb balek a középső lány. Nem is szép, nem is lát jól.

©

A nő, akit meg kell menteni

©

Amióta az emancipáció tű- avagy repedt sarkokon akcelerál, azóta fogynak a megmentésre váró, passzív nőszereplők… eltekintve Tom Cruise filmjeitől, aki valamiért azt gondolja, hogy ez még egy érdekes dramaturgiai fogás.

Mindenesetre ne vessük meg Aranyhajat a germán mesékből, aki csak ücsörög egy zordon, mohalepte toronyban, és fésülködik, hogy amikor megérkezik a hercege, akkor az ablakban kibontott haján kapaszkodjon fel a megmentője. Ha lenéznénk, akkor nem kapott volna Quentin Tarantino esélyt, hogy leforgassa a Django elszabadul című filmet. Ebben a fekete westernhős (Jamie Foxx) középkori lovagként menti ki a rabszolgaságból feleségét, Broomhildát (Kerry Washington).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!