szerző:
NR

Augusztus 13-a balkezesek napja. Az ünnepelteknek a tudósok szerint nemcsak a kezük, az agyuk is másképp működik: állítólag ezért vonzódnak jobban a művészetekhez és számarányukhoz képest jobbak matekból is. Az előbbi titokzatos viszonyrendszer egyik jelentékeny alfejezete a pop és a balkezesek kapcsolata. Íme, öt plusz egy megkerülhetetlen balkezes popzenész.

Jimi Hendrix

Az egyébként is pszichedelikus ködbe burkolózó Hendrix legendáriumának konzisztens eleme volt követhetetlen balkezes gitározása (miközben, egyébként jobb kézzel írt).

A nagy titkot természetesen sírba vitte – miként az sem derült ki, hogy mi lett volna, ha például kibontakozik Miles Davissszel közös alkotói kapcsolata -, de azt, hogy miként bánt hangszerével, a mozgókép megőrizte. 

 

Kurt Cobain

A Nirvana tragikus sorsú frontembere ugyancsak a balkezes popsztárok táborát erősítette 1994-es haláláig. Az alábbi legendás felvételen egy másik híres balkezes, az egyébként jobb kézzel gitározó David Bowie klasszikus dalát adja elő zenekarával, a Nirvana elhíresült MTV Unplugged koncertjén. 

 

Johnny Rotten

Hangszeres teljesítmény híján magától nem derülne ki, de ezt is feljegyezte a szorgos popkultur-történetírás: a Sex Pistols-, később Public Image Limited-frontember, John Lydon, azaz Johnny Rotten is balkezes. Íme, egy felejthetetlen szám, ami, az állítólagosan különleges balkezes „agyi bekötések” nélkül egészen biztos, hogy nem jöhetett volna létre.

 

Paul McCartney

Sir Paul a kezdetek kezdetén gitáros volt, csak az ötödik Beatle, a zenekar hamburgi periódusa után a német kikötővárosban maradt, festészeti tanulmányokat folytató – nem sokkal később agytumorban elhunyt – Stuart Sutcliffe kiválása után váltott át négy húrra, és vásárolta meg ikonikus német gyártású Höfner basszusgitárját. Mostanság a hat és a négy húr között pendlizik a koncerteken. 

 

 Mark Knopfler

Van olyan emblematikus hangszeres zenész/popszemélyiség is, aki balkezes is, meg nem is – azaz balkezes, de mondjuk, jobb kézzel gitározik. Itt van például a magyar származású egykori Dire Straits-vezér, Mark Knopfler, aki az utóbbi jó pár évben már inkább szólókarrierjére koncentrál. Bluesoes-barokkos gitárjátékával iskolát teremtett. 

 

Bérczesi Róbert (Hiperkarma)

És, hogy ne maradjunk hazai vonatkozások nélkül: balkezes a teljes hazai könnyűzene-történet legfontosabb lemezei közül kettőt elkészítő (évek óta inaktív; egykori?) Hiperkarma dalszerző-énekese, Bérczesi Róbert, aki – ami a hangszeres opciókat illeti - McCartneyhoz képest fordított pályát járt be; első zenekarában, a Blablában még basszusgitározott, utána váltott gitárra. 

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!