szerző:
MTI

Ötórás maratoni orgonahangversenyt tartottak szombaton délután a Kolozsvári Magyar Napok keretében a város főterén álló Szent Mihály plébániatemplomban.

A barokk orgona billentyűinél Pozsár Róbert, Miriam Marinescu, Miklós Noémi, Horváth Zoltán, Csengeri Kostyák Zsuzsa és Potyó István kolozsvári orgonaművészek váltották egymást. Előadásukban G. Frescobaldi, J. S. Bach, G. Muffat, J. Pachelbel, M. Zippoli, F. Mendelssohn, C. Franck, Liszt Ferenc, E. Kraus, J. Alain, O. Messiaen és sok más szerző művei csendültek fel. A közönség más orgonahangversenyektől eltérően nemcsak hallgathatta, hanem kivetítőn nézhette is az előadókat.

Potyó István, a Szent Mihály templom kántora elmondta, hogy az egyik legjobb romániai barokk orgona az övéké. A hangszert Johannes Hahn nagyszebeni orgonaépítő mester 1753-ban építette, és később többször is bővítették.

A hangszer 35 regiszterrel rendelkezik. Sajátossága, hogy az egymástól távol felszerelt manuálok által úgy lehet négykezes műveket előadni rajta, hogy a két előadóművész nem zavarja egymást.