szerző:
MTI

A velencei filmfesztiválon debütált Abdellah Taia marokkói író és filmrendező Salvation Army (Üdvhadsereg) című munkája, amelyet az alkotó az első, meleg főhősről készült arab filmnek tart, és reméli, hogy a produkció hozzájárul a melegekkel kapcsolatos "klímaváltozáshoz" is az arab világban.

Taia nagy vihart kavart hazájában, Marokkóban, amikor honfitársai közül elsőként vállalta nyilvánosan homoszexualitását 2006-ban, holott tisztában volt azzal, hogy a törvények szerint börtönbe is csukhatják ezért. A már Párizsban élő író és filmes saját, Salvation Army című regényéből forgatta legutóbbi, tabukat döntögető filmjét, amelyről a velencei filmfesztiválon tartott bemutató alkalmából beszélt.

Írói sikerei tették lehetővé, hogy a leszbikusok és melegek társadalomban elfoglalt helyzetéről folytathasson legitim diskurzust – mesélte. A filmet az érezhető feszültségek dacára Marokkóban forgatta.

"Járok Marokkóba, és be is engednek. Ha bármit tennének velem, az nekik is kockázatos lenne" – fogalmazott a rendező.

A Salvation Armyban saját, szegénységben töltött ifjúságát idézi fel. A főhős, Abdellah egészen korán ráébred arra, hogy meleg, és arra is, hogy egy olyan társadalomban kell élnie, ahol ezt a szexuális irányultságot elutasítják, holott a gyakorlatban létezik a homoszexualitás, gyakorta csapnak le rá idősebb férfiak. A film vázolja mindennapjait a kilencgyermekes családban, és bemutatja legidősebb fivéréhez fűződő viszonyát, akire példaképként tekint. Mikor bátyja elköltözik otthonról, ő is a maga lábára áll, és elhagyja Marokkót.

A film második része Genfben játszódik, ahol Taiának is sikerült befutnia, és megvalósítania álmát, hogy író és filmes legyen.

"Marokkóban sohasem lett volna lehetőségem arra, hogy publikáljak, és nem is gondolhattam volna arra, hogy filmezzek. Mindenki kinevetett volna. Valójában a nővéreim kacagtak is rajtam, ami nagyon feldühített" – emlékezett.

Taia szerint az arab tavasz forradalmai és az, hogy az egyén személyiségi jogai nagyobb teret kaptak a térségben, "klímaváltozást" idéznek elő az arab világban a homoszexuálisokkal kapcsolatban is. Mint megjegyezte: Marokkóban már létezik arab nyelvű honlap melegek számára, és arab szavuk is van már a melegek semleges (nem megbélyegző) megnevezésére.

A rendező reményét fejezte ki, hogy filmje újabb katalizátor lesz ebben a folyamatban. "Ez a film talán segít néhány meleg és leszbikus arab embernek, hogy szembenézzen a valósággal és támogatást kapjon. Szerintem itt az ideje, hogy a homoszexuálisok is elnyerjék szabadságukat az arab világban, és emlékezzünk arra, hogy ők is arabok" – fogalmazott Taia.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!