szerző:
MTI

Farbaky Pétert, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettesét választotta az intézmény új vezetőjének csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes kinevezésre vonatkozó előterjesztését 28 igen szavazattal és 1 tartózkodással fogadták el.

A közgyűlés korábban Bodó Sándor főigazgató nyugdíjba vonulása miatt döntött a vezetői pályázat kiírásáról. A kiírás szeptember 27-én jelent meg, beadási határideje október 28-a volt, pályázatot egyedül Farbaky Péter adott be.

A pályázatot elbíráló szakmai bizottságba Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója; Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; Vígh Annamária, az Emmi Közgyűjteményi Főosztályának vezetője; Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke; Saly Noémi muzeológus; Bordás Attila, a BTM Közalkalmazotti Tanács delegáltja, Labancz Károly, a BTM szakszervezeti delegáltja; Kenyeres István Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója, valamint Orbán Gyöngyi, Németh Szilárd és Raduly József fővárosi képviselők kaptak meghívást.

A szakmai testület nyolc jelenlévő tagja október 31-én a pályázó személyes meghallgatása és benyújtott pályázata alapján egyhangúan támogatta Farbaky Péter főigazgatói megbízását.

Farbaky Péter 2014. január 1-jétől 2018. december 31-ig látja el a BTM főigazgatói feladatait, bruttó 766 ezer forintos havi illetmény megállapításával. A megbízás nem érinti a múzeumnál fennálló határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyát.