szerző:
hvg.hu

Süss fel nap! címmel nagyszabású társadalmi felelősségvállalási programot indított a TV2. November 11-től a csatorna arcai mutatnak be olyan példaértékű civil kezdeményezéseket, amelyek élhetőbbé teszik a helyi közösségek mindennapjait. A nézők és egy szakmai zsűri végül dönti, ki lesz idén a TV2 hőse.

Több százan pályáztak az ország minden részéről a felhívásra, ebből a csatorna 10 kezdeményezést választott ki az előválogatás során. Mint a felkért zsűri egyik tagja, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány által évek óta sikeresen működtetett szociális iskolamodell vezetője lapunknak elmondta, a „döntőbe jutottak” kiválasztásban a szakmai szempontok mellett szerepet játszottak természetesen  a műsor szempontjából fontos tényezők  is, amelyek a változatosság, sokszínűség elvéhez is igazították a társadalmi felelősségvállalási kampányt. A legfőbb célja egy tévécsatornának ugyanis nyilván az lehet, hogy – bár van az országban még sok, a társadalmi hasznosulás szempontjából fontos projekt - megmutassa a széles közönségnek ezeket a sokszínű civil kezdeményezéseket.

A tíz legjobb pályázatot november 11-től mutatja be a TV2 egy-egy népszerű műsorvezető (Andor Éva, Azurák Csaba, Demcsák Zsuzsa, Gombos Edina, Joshi Bharat, Németh Lajos, Pachmann Péter, Tatár Csilla Váczi Gergő, Várkonyi Andrea) közreműködésével.  A nézők így megismerhetik azokat az igazi hétköznapi hősöket, akik példaértékű tevékenységükkel önzetlenül segítenek a hátrányos helyzetű gyermekeken.

L. Ritók Nóra
©

Ritók Nóra emlékeztet, a csatorna olyan embereket keresett, akik már egyfajta személyes indíttatással, önzetlen segítségnyújtással kisebb csodákat művelnek a közösségükben, ugyanakkor még nem alakult ki az a szervezeti keretük, ami elengedhetetlen a továbblépéshez. Ehhez jöhet jól az első három helyezettnek járó 1-1 millió forint. „A nyilvánosság pedig önmagában óriási segítség, ezt az Igazgyöngy esetében nap mint nap tapasztaljuk” - mondja lapunk Nyomor széle blogjának gazdája.

A Süss fel nap! program kuratóriumának tagjai

Ferge Zsuzsa szociológus, Gyarmati Andrea Európa-bajnok úszó, gyermekgyógyász,
Halász Judit színész,
L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy iskola igazgatója,
Lackfi János költő,
Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója
Vekerdy Tamás, pszichológus. 

A TV2 Facebook oldalán a nézők szavazással fejezhetik ki szimpátiájukat egy adott kezdeményezés mellett. A nézői szimpátiaszavazáson kialakított sorrendet összevetik a szakmai kuratórium értékelésével, így dől végül el, ki kapja a díjakat és ki lesz egy évig a program nagykövete.

Ritók Nóra nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Süs fel nap!-ot, mert ráirányítja figyelmet az országban működő helyi kezdeményezésekben rejlő lehetőségekre. Mint mondja, ezekben mindig „az az alap, hogy legyen valaki, aki kovászként működik egy közösségben, aki körül meg tudnak indulnia a pozitív folyamatok”.  Hogy mekkora hatása van egy-egy ilyen kezdeményezőnek, az függ attól, mennyi időt és energiát szán az által képviselt ügyre, hogy mekkora az a probléma, amiben dolgozik, de az sem mindegy, mennyire igényel csapatmunkát a program.

A szakember szerint az lenne az optimális, ha az állami intézmények mellett erős civil szervezetek működnének, amelyek reflektálni tudnának a helyi igényekre. „Ők tudják ugyanis megmondani, hogy lekvárfőző versenyre van szükség az adott közösségben, hogy az asszonyokat össze lehessen hozni, vagy baba-mama klubot kellene szervezni, ahol a három év alatti gyerekekre vigyáznának, amíg az anyukák dolgoznak, vagy esetleg korrepetáló foglalkozásra van inkább szükség a mélyszegénységben élő gyermekek részére.”