szerző:
hvg.hu

Süss fel nap! címmel nagyszabású társadalmi felelősségvállalási programot indított a TV2. November 11-től a csatorna arcai mutatnak be olyan példaértékű civil kezdeményezéseket, amelyek élhetőbbé teszik a helyi közösségek mindennapjait. A nézők és egy szakmai zsűri végül dönti, ki lesz idén a TV2 hőse.

Több százan pályáztak az ország minden részéről a felhívásra, ebből a csatorna 10 kezdeményezést választott ki az előválogatás során. Mint a felkért zsűri egyik tagja, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány által évek óta sikeresen működtetett szociális iskolamodell vezetője lapunknak elmondta, a „döntőbe jutottak” kiválasztásban a szakmai szempontok mellett szerepet játszottak természetesen  a műsor szempontjából fontos tényezők  is, amelyek a változatosság, sokszínűség elvéhez is igazították a társadalmi felelősségvállalási kampányt. A legfőbb célja egy tévécsatornának ugyanis nyilván az lehet, hogy – bár van az országban még sok, a társadalmi hasznosulás szempontjából fontos projekt - megmutassa a széles közönségnek ezeket a sokszínű civil kezdeményezéseket.

A tíz legjobb pályázatot november 11-től mutatja be a TV2 egy-egy népszerű műsorvezető (Andor Éva, Azurák Csaba, Demcsák Zsuzsa, Gombos Edina, Joshi Bharat, Németh Lajos, Pachmann Péter, Tatár Csilla Váczi Gergő, Várkonyi Andrea) közreműködésével.  A nézők így megismerhetik azokat az igazi hétköznapi hősöket, akik példaértékű tevékenységükkel önzetlenül segítenek a hátrányos helyzetű gyermekeken.

L. Ritók Nóra
©

Ritók Nóra emlékeztet, a csatorna olyan embereket keresett, akik már egyfajta személyes indíttatással, önzetlen segítségnyújtással kisebb csodákat művelnek a közösségükben, ugyanakkor még nem alakult ki az a szervezeti keretük, ami elengedhetetlen a továbblépéshez. Ehhez jöhet jól az első három helyezettnek járó 1-1 millió forint. „A nyilvánosság pedig önmagában óriási segítség, ezt az Igazgyöngy esetében nap mint nap tapasztaljuk” - mondja lapunk Nyomor széle blogjának gazdája.

A Süss fel nap! program kuratóriumának tagjai

Ferge Zsuzsa szociológus, Gyarmati Andrea Európa-bajnok úszó, gyermekgyógyász,
Halász Judit színész,
L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy iskola igazgatója,
Lackfi János költő,
Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója
Vekerdy Tamás, pszichológus. 

A TV2 Facebook oldalán a nézők szavazással fejezhetik ki szimpátiájukat egy adott kezdeményezés mellett. A nézői szimpátiaszavazáson kialakított sorrendet összevetik a szakmai kuratórium értékelésével, így dől végül el, ki kapja a díjakat és ki lesz egy évig a program nagykövete.

Ritók Nóra nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Süs fel nap!-ot, mert ráirányítja figyelmet az országban működő helyi kezdeményezésekben rejlő lehetőségekre. Mint mondja, ezekben mindig „az az alap, hogy legyen valaki, aki kovászként működik egy közösségben, aki körül meg tudnak indulnia a pozitív folyamatok”.  Hogy mekkora hatása van egy-egy ilyen kezdeményezőnek, az függ attól, mennyi időt és energiát szán az által képviselt ügyre, hogy mekkora az a probléma, amiben dolgozik, de az sem mindegy, mennyire igényel csapatmunkát a program.

A szakember szerint az lenne az optimális, ha az állami intézmények mellett erős civil szervezetek működnének, amelyek reflektálni tudnának a helyi igényekre. „Ők tudják ugyanis megmondani, hogy lekvárfőző versenyre van szükség az adott közösségben, hogy az asszonyokat össze lehessen hozni, vagy baba-mama klubot kellene szervezni, ahol a három év alatti gyerekekre vigyáznának, amíg az anyukák dolgoznak, vagy esetleg korrepetáló foglalkozásra van inkább szükség a mélyszegénységben élő gyermekek részére.”

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!