szerző:
hvg.hu

Komoly felháborodást váltott ki 2012-ben táncos körökben, amikor Markó Iván 130 millió forintos állami támogatást kapott. A Népszava megpróbált utánajárni, mire ment el ez az összeg. Az Emmi által megküldött adatok legfurcsább része az "egyéb szolgáltatások vásárlása" címszó alatt szereplő 57,7 millió forintos tétel, amiről semmi közelebbit nem lehet tudni.

Markó Iván nem számolt el a közvélemény előtt 2012-ben a a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kapott 130 millió forintos támogatással, a Népszava ezért közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), ahonnan bár a tételes elszámolást nem kapták meg, egy rövid táblázatból kiderült néhány adat.

A 130 millió forintból Markó Iván cége, a Táncvilág Kft. 21 előadást hozott tető alá, ezek között iskolai osztályoknak tartott úgynevezett beavató színházi produkciók is voltak.

A támogatásból fizette Markó a 21 tagú együttes bérét is, 43 millió forintot. A többi pénz, 87 millió forint, dologi kiadásokra ment. Ezen belül anyagköltségre 17,6 millió, bérleti díjra 10,8 millió forint, rezsire csaknem 700 ezer forint jutott. A legizgalmasabb az "egyéb szolgáltatások vásárlása" címszó alatt szereplő 57,7 millió forintos tétel, amiről semmi közelebbi nem derül ki.

A tárca közlése szerint a támogatás felhasználásáról készített szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás benyújtásának határideje: 2013. augusztus 30. volt, aminek Markó Iván Táncvilág Kft.-je meg is felelt. A támogatás felhasználásának időszaka: 2012. augusztus 2. – 2013. június 30. Kiderült, formailag minden rendben volt, a számlák szabályosak voltak, a kifizetések időpontjai megfelelnek a szerződésben szereplő felhasználási időszaknak.

A cég 2008-ban még veszteséges volt, 2012-ben azonban hirtelen 34 milliós adózott eredményt tudott felmutatni, holott csak 8 millió forint volt az árbevétele.

Mindezek ellenére 2013 decemberében a Magyar Fesztivál Balett bejelentette, hogy 17 év után pénzhiány miatt felfüggeszti működését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!