szerző:
hvg.hu

Rapben reagált Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbis kijelentésére Molnár Áron, a Vígszínház társulatának tagja.

"Lássuk be, az talán mégsem úr módi, ha valaki száját elhagyja az, hogy buzilobbi" – énekli a Fidelio által is bemutatott videón Molnár Áron, a Vígszínház színésze abban a rapvideóban, amellyel Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott hírhedté vált kijelentéseire reagált. "És akkor, ájjáj, még nagyobb a gikszer, ha ez a valaki alkirály, vagy éppen miniszter" – szól a dal.

A szöveg szerint a megénekelt történet főhőse "K. úr", akinek elmélete "megbontja elménket". Ha teret adnának az elvének, Truman Capote hazamehetne, Pedro Alomodóvar nem csinálhatna filmet, Leonardo da Vinci nem festhetne, Csajkovkszkij és a Hattyúk tava pedig "kiszáradhatna".

"Őrült a beszéd, és nincs is benne rendszer, úgyhogy megkérem, K. úr, hogy ha még egyszer arra fanyalodna, hogy köpködjön és szapuljon a másságról egy kicsit többet kell, hogy tanuljon" – zárul a felvétel.

Az videó előzménye, hogy Kerényi Imre, Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottja az Újszínház által szervezett Keresztény Színházi Fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetésen bírálta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló színészképzést, és azt mondta, fel kell venni a harcot a buzilobbi ellen.

"Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

©

A Fidelio felidézte azt is, hogy M. Tóth Géza, a budapesti színművészeti egyetem rektora levélben fordult Orbán Viktorhoz és Balog Zoltánhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. Balog Zoltán válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.

A Független Előadó-művészeti Szövetség az üggyel kapcsolatban született nyílt levelében azt üzenték Kerényi Imrének: "Felhívjuk kedves figyelmét, hogy a zsidólobbi kimaradt. Meg a díszletfestők."

Kulka János, a Katona József Színház társulatának tagja is nyílt levelet írt, ő Orbán Viktor miniszterelnököt szólította meg. Erre végül az Indexhez eljuttatott nyílt levelében Bognár Zsolt, Kulka János egykori évfolyamtársa válaszolt, aki védelmébe vette Kerényi Imrét.

A Magyar Színházi Társaság közleményben ítélte el Kerényi Imre "kategorikus és kirekesztő kijelentéseit". A május 27-én közzétett dokumentumban azt írták, "arra kérjük miniszterelnök urat, vonja vissza ezt a megbízatást, mert megbízottja ezzel csak árt a magyar kultúrának. A meglévő problémák tisztázására pedig kérjen fel szakembereket, akik ítélőképességük teljes birtokában tudnak felelős véleményt alkotni a meglévő problémákról".

Az ügyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves színházi dramaturg hallgatói is megszólaltak. " Ha mi lettünk volna Kerényi Imre dramaturgjai, akkor azt a beszédet kihúztuk volna" – írták a nyílt levelükben. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora is reagált, szerinte Kerényi Imre fölösleges és megengedhetetlen módon szólalt meg akkor, amikor párbeszédre lenne szükség. Ez nem vállalható hangnem, és nem vállalható tartalom – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!