szerző:
MTI/hvg.hu

Szombaton lesz hetven éve, hogy csaknem 200 ezer zsidónak sárga Dávid-csillaggal megjelölt házakba kellett költözniük Budapesten. Rájuk emlékeznek szombaton. A programhoz több kulturális intézet és múzeum csatlakozott, szombaton lesz ugyanis a Múzeumok éjszakája.

Csaknem kétezer csillagos ház volt Budapesten, mindegyikhez sok történet kapcsolódik. Azóta már a harmadik generáció nőtt fel, nekik kell rekonstruálniuk a történteket – mondta kedden Rév István, a Közép-európai Egyetem Open Society Archives Archívumának főigazgatója.

Az OSA Archívum 2014 januárjában indította el a Csillagos házak programot, amely a holokauszt-emlékév egyik legjelentősebb közösségi programja. Az esemény célja, hogy a csillagos házak történetén keresztül idézzék meg Budapest történetének ezt a tragikus fejezetét.

Idén június 21-én lesz a Múzeumok éjszakája is, és a Csillagos házak programhoz több budapesti múzeum és kulturális intézet is csatlakozott. Az együttműködésben részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapest Történeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet és a Lengyel Kulturális Intézet is.

A program több mint száz helyszínre terjed ki. A Cirko-Gejzír moziban (amely 1944-ben csillagos ház volt) eddig nem látott filmeket vetítenek a zsidóüldözésekről, a XIII. kerületi Tátra utcában Raoul Wallenberg-emlékhangversenyt rendeznek, az OSA Archívummal szemközti ház falára pedig az emléknap legfontosabb eseményeit vetítik majd ki.

A részletes program itt érhető el.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!