szerző:
hvg.hu

Mozi a Gellért-hegyen, oldtimer-show a Gellért szállóban, különleges vetítések a Cirkó moziban, régi Ikarus nosztalgiabuszok Kecskeméten. Ez csak néhány példa az idei Múzeumok éjszakája programjából. Az év legrövidebb éjszakája országszerte idén is a múzeumoké, gyűjteményeké. A legizgalmasabb szombati programok közül válogattunk.

A Múzeumok éjszakája idén, a tavalyi kérdőívek eredményeként főként a vidéki városokra koncentrál. A tavalyi, látogatók közötti felmérés során a megkérdezettek hatvan százaléka válaszolta azt, hogy ha megfelelő programot talál, szívesen elutazna akár egy másik városba is. Persze Budapest sem marad ki a jóból, idén is bőven lesz különleges rendezvény a fővárosban is.

Az eseménysorozatot a Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja. Fischer Iván és zenekara szombaton 18 órakor játszik a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A helyszínen málnaszörppel várnak mindenkit a zenészek és lesz tombola is, amelyen éves bérletet lehet nyerni a Fesztiválzenekar jövő évadjára. A BFZ továbbá keres 50 olyan embert, aki még soha nem volt koncerten, ők a lépcsőn kapnak majd helyet!

A Gellért-hegy sziklái mozivászonná változnak

A Gellért épülete lesz az egyik legizgalmasabb helyszín
©

Az idei program leglátványosabb része egyértelműen a pesti oldalról élvezhető különleges vetítés lesz. A Kiégő Izzók videó-szettjét a Gellért-hegy szikláira vetítik majd, este fél tíztől egészen hajnali kettőig. A vetítés a Herman Ottó-emlékév egyik csúcseseménye, a videóösszeállítás a néprajzkutató-természettudós munkásságá előtt tiszteleg. A vetítéshez zene is jár, az érdeklődök az 91.4 Mhz-en  sugárzott zenék segítségével élvezhetik teljes egészében a különleges eseményt.

A holokauszt-emlékév keretében különleges vetítéseknek ad otthont a Cirko-Gejzír mozi is, ezen a helyszínen eddig soha nem látott dokumentumfilmeket nézhetünk a budapesti zsidóüldözésről. A program az OSA Archívum Csillagos házak projektjének egyik fontos része, de a Cirko épüllete mellett ezen a napon az összes többi csillagos ház is bejárható.  A szervezők különleges városi sétákkal és beszélgetésekkel is készülnek erre a napra, a részletes programért érdemes ellátogatni a hivatalos oldalra.

Ludwig Múzeumban még utoljára tekinthető meg a nemzetközileg is elismert Reigl Judit kiállítása, itt komolyzenei koncetek, míg az első emeleten, Hantai Simon kiállításán elektronikus, kísérletező produkciók teszik teljesebbé az élményt.

Ha Szent Iván-éj, akkor Shakespeare. Érdemes lesz kinézni a Margitszigetre éjjel, mivel egészen hajnali kettőig lesz látogatható a Shakespeare a szigeten című kiállítás a Víztorony Visual Art Galériájában. A tárlatfotó- és színháztörténeti különlegességekből válogat, méghozzá a margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakának Shakespeare-előadásairól.

Kalandtúra a  város rejtett alagútjaiban

Szombaton az idén százéves Astoria hotel hétközben rejtett zugaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A szálló történetét felelevenítő séták mellett, a MÁV Szimfonikusok zenekara Mozartot és Strausst játszik majd az épületben. A másik patinás szálló, a Gellért sem marad ki a programkavalkádból. A hotel alatt található kiterjedt alagútrendszer a föld alatt köti össze a Gellért, a Rudas és a Rác fürdő épületeit. Az 1930-as évekbeli tervek szerint kisvasút szállította volna a vendégeket a három gyógyfürdő között. A múzeumok éjszakáján interaktív kalandtúrák vezetnek ezekre a nagyközönség elől elzárt területekre, sőt a híres kupola is látogatható lesz.

Az Astoria szálló is bejárható lesz a Múzeumok éjszakáján
©

A Gellért és az Astoria között ezen az éjszakán retróbuszok szállítják majd a karszalaggal rendelkezőket. A Gellértben ezen kívül az 50-es évek Amerikáját idéző show-műsor szórakoztatja majd az ilyesfajta mókára fogékonyokat , sőt a X. Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer autójának befutója és kiállítása is ezen a helyszínen kap helyet.

Kecskemét lesz az idei központ

Kecskeméten olyannyira széleskörű programkínálattal várják a városba látogatókat, hogy itt külön programfüzetet nyomtattak az alkalomhoz. Aki az – ebben a városban – ingyenes programokon kívül más különlegességre is vágyik, mindenképp utazzon egy kört aznap a városban köröző, retró Ikarus buszok egyikén. Kecskeméten benézhetünk a legendás Kecskemétfilm stúdiójába, kipróbálhatunk veterán autókat, őskori divatbemutatót nézhetünk a Cifrapalotában, sőt éjfélig a Csillagvizsgálóban szakértők segítségével tanulmányozhatjuk az égi jelenségeket.

Kecskemét lesz a fő vidéki helyszín
©

A többi vidéki helyszín kínálatát is érdemes átböngészni: Szeged részben ókori egyiptomi várossá változik erre az éjszakára. A Kultúrpalotában az ókori egyiptomi vallás és mindennapok, a Kass Galériában a halotti kultusz, a Fekete-házban pedig a mumifikálás lesz a téma, de lesz még egyiptomi táncelőadás is a fény városában.

Akit inkább más történelmi korszakok érdekelnek annak figyelmébe ajánljuk például Paksot, ahol a Paksi Városi Múzeum erre az éjszakájára I. világháborús futóárkot épít, emellett vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot. A Zala megyei Kehidakustány a reformkort helyezi középpontjába, itt minden Deák Ferencről fog szólni, még egy hajtincsét is megcsodálhatják majd  a"rajongók".

A Múzeumok éjszakája részletes programja itt érhető el, ugyanitt lehet tájékozódni a jegyárakról is. A BKK a fővárosban direkt erre az alkalomra különleges, a helyszíneket összekötő járatokat indít. A múzeumi körjáratok június 21-én, szombaton 18:00 órától éjjel 2:30-ig ötféle útvonalon közlekednek, amelyeket a belépőjegyként szolgáló karszalaggal vehetnek igénybe a látogatók. A részletes menetrend és útvonal itt böngészhető.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!