szerző:
MTI

Szponzorok segítségét kérte Pompeji restaurálásához az olasz kulturális miniszter pénteken. Dario Franceschini azután látogatott ki az ókori városba, hogy újabb épület, ezúttal egy üzlethelyiség falai omlottak le. Massimo Osanna, a pompeji régészeti felügyelőség vezetője enyhe kárról beszélt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a majdnem kétezer éves ásatásokon "minden lehulló kő figyelmeztető jelzésnek számít".

Az omlások csütörtökön történtek, a miniszter másnap ment ki Pompejibe, tévékamerák kíséretében, hogy  bemutassa: "Pompeji gyönyörű hely és nincsen pusztulásra ítélve".

Franceschini elmondta, hogy Pompejinek magánbefektetőkre van szüksége. Az olasz kulturális tárca vezetője megjegyezte, hogy az Európai Uniótól kapott 105 millió eurós támogatás, amelyet Olaszországnak 2015 végéig kell felhasználnia a régészeti terület helyreállítására, csak első lépésnek számít, és további támogatást kell találni az ókori város megőrzéséhez.  

A pompeji ásatások 66 hektárt fednek le. Ekkora területen folyamatos munkára van szükség, Pompejiben örökös szabad ég alatti restaurálást kell végezni – fogalmazott Franceschini.

A miniszter bejelentette, hogy a következő hetekben 33 új őrt vesznek fel az ásatásokra a gyakori lopások miatt.

A Pompejiben dolgozó régészek és őrök szakszervezetei másképp látják a helyzetet, szerintük a gazda nélküli Pompeji teljesen magára van hagyva. A miniszter válaszában elítélte a Pompejiben gyakori szakszervezeti sztrájkokat, amelyek miatt a turisták nem tudnak bejutni az ásatásokra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!