szerző:
MTI

Mindössze két-három látogató volt kedden délelőtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében, ahonnan előző nap elszállították a Krisztus Pilátus előtt című festményt Kanadába.

A Krisztus-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo díszkivilágításban várja az érdeklődőket továbbra is a múzeumban. A Golgotával szemközti fal, ahol korábban a Krisztus Pilátus előtt című kép volt látható, most üresen áll, előtte kordon van kifeszítve.

Az MTI tudósítója a helyszínen megtudta, a következő hetekben üres marad a falfelület, semmilyen más festményt nem tesznek oda, ezzel is jelezve, Kanadából mielőbb visszavárják a Munkácsy-trilógia harmadik darabját.

©

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke a trilógia egyben tartásának meghiúsulásáért felelős debreceni politikusok bocsánatkérését sürgette a Déri Múzeum előtt kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. A szervezet önkormányzati képviselője "szégyenletesnek és gyalázatosnak" nevezte, hogy "Debrecen országgyűlési képviselői, köztük egy kulturális államtitkár, semmit nem tettek azért, hogy együtt maradjon a trilógia".

Gondola Zsolt Zoárd szerint a Golgota tulajdonosa, az amerikai-magyar műgyűjtő, Pákh Imre leplezte le a politikusokat, amikor elmondta, hogy érdemben senki nem tárgyalt a képek megvásárlásáról sem vele, sem a kanadai Hamilton galéria igazgatójával.

A civil szervezet elnöke a képvásárlással kapcsolatban álságosnak nevezte a jogszabályi hiányosságokra való hivatkozást, amikor szerinte "öt nap alatt alaptörvényt, három nap alatt törvényt lehet módosítani Magyarországon".

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét hétfőn szállították el a debreceni Déri Múzeumból, miután a múzeum múlt hét csütörtökön bejelentette: a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton-galériába.

"A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, és egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben" – mondta a csomagolási munkálatokat a helyszínen irányító Szentkirályi Miklós vezető restaurátor.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, amelynek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!