szerző:
hvg.hu

Soha nem hallhatta még senki úgy Mozart A-dúr szonátáját, mint ahogy azt ma Kocsis Zoltán a Kutatók éjszakáján bemutatja. Ehhez egy budapesti zenetörténész szenzációs felfedezésére volt szükség.

Nemrégiben Mikusi Balázs zenetörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője a gyűjtemény azonosítatlan töredékeket tartalmazó mappájában rábukkant Mozart – a záró Török indulóról széles körben ismert – A-dúr szonátájának négyoldalnyi eredeti kottalapjára. Eddig csak a mű autográfjának utolsó lapja volt ismert, amit a salzburgi Mozarteumban őriznek.

©
Péntek este a könyvtár dísztermében a magyar nagyközönség elsőként ismerheti meg ezen értékes kottalapokat, és Ulrich Leisinger a Mozarteum kutatási igazgatója bemutatja a szonáta salzburgi kéziratlapját is. A prezentáció végén pedig Kocsis Zoltán zongoraművész egy korabeli fortepiano kópiáján a teljes szonátát is előadja.

Mivel a nyomtatott kiadások sok tekintetben pontatlanok, a felfedezésnek köszönhetően a rendkívül népszerű darab már abban az eredeti formában szólalhat meg, ahogy Mozart 1778 nyarán a papírra vetette. Az új forrásnak köszönhetően az eddigi kiadások több ponton is finomításra szorulnak, számos előadási jelet, és téves ritmusokat is ki kell igazítani.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan és mikor kerülhetett a kézirattöredék Pestre, de mivel Mozart Bécsben számos magyar nemesi családdal került kapcsolatba, elképzelhető, hogy egyikük ajándékozta a nemzeti könyvtárnak.

A mostani bemutatót követően Mikusi október elején Salzburgban neves Mozart kutatók előtt is beszámol a felfedezésről, ahol az eredeti kéziratot – a salzburgi utolsó lappal együtt – ki is állítják, de a töredék utána visszatér a Széchényi Könyvtárba és ott őrzik majd. A kéziratot már digitalizálták, és egyúttal azt is tervezik, hogy közös hasonmás kiadásban egyetlen kötetben megjelentetik a budapesti és a salzburgi töredéket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!