szerző:
hvg.hu

Pénteken Tarantino kedvenc zenéire ropjuk, szombaton egy Mézeskalácsvárosban barangolunk, vasárnap New York-i magyarok sztorijait ismerjük meg – nem is olyan rossz program, ugye? Az idő ugyan borult és szomorkás lesz a hétvégén is, de a programkínálat így is elég színes és széles körű, bűn lenne otthon maradni. Van néhány koncert-, kiállítás-, előadás-ötletünk a hétvége mindhárom napjára, tessék válogatni.

Péntek, január 16.

Sexepil, A38 Hajó, (20.30)

Itt vagyunk 2015-ben, és ma már echte nosztalgiával gondolunk a 80-as évek alternatív zenéire is. Most éppen a stílus egyik ikonikus zenekara, a Sexepil támadt fel, és készített egy kiválóan hangzó új lemezt (aminek a premierje amúgy a hvg.hu-n volt). A Hajón próbálják bizonyítani, hogy szó nincs nosztalgiáról, és szó nincs már alternatív rockról sem.

©

Tarantino Connections, Gozsdu Manó Klub (21.00)

Ugyanekkor a Gozsduban Tarantino kedvenc zenéire őrülhet meg a tömeg. Nem biztos, hogy mindenki Travolta vagy Uma Thurman lesz, de az szinte biztos, hogy felhangzik majd Chuck Berry You Never Can Tell-je. Úgyhogy lehet huzigálni V-t formázó ujjainkat a szemünk előtt.

Szesztilalom bál - filmvetítés és Csaknekedkislány-koncert, Auróra (20.00)

Az új Sirály a nemzeti italboltok árnyékában emlékszik vissza a húszas évek Amerikájára, amikor az alkoholtilalom egekbe emelte a feketegazdaságot. A feeling gengszterkorzós, a megjelenés ennek megfelelően kalapos, a muzsika viszont jazz helyett rakkendroll. Nyolctól Brian De Palma Aki legyőzte Al Caponét című klasszikusát vetítik, utánuk játszik a menősége csúcsán járó Csaknekedkislány (az énekes Csepella Olivér civilben grafikus, nyugatos-zombis képregényéről tavaly beszélgettünk vele). A koncert utáni lebujhangulatban Selinda zenél.


Szombat, január 17.

Mézeskalácsváros, Bálna (szombat este 7-ig)

Még decemberben költözött először egy mézeskalács város a Bálnába. Akkor az ország különböző településeiről 150 alkotó küldte el műveit, az e hét végi finisszázsra Ónodról további alkotások érkeztek ide. Így mostanra már itt van az egész Mézes Magyarország: a pécsi Dzsámi, a soproni Tűztorony, a kecskeméti Cifrapalota, a szegedi Dóm, az Országház, a Keleti Pályaudvar, és még sok más nevezetesség. Szombaton este 7-ig várják a látogatókat a 306-os teremben, aztán viszlát mézes élet.

©

Túl a Maszat-hegyen, bábelőadás, Budapesti Bábszínház (10.30)

Varró Dani verses meseregényének színpadi verzióját már 2005-ben bemutatták, úgy tűnik, van annyira jó, hogy lassan tíz éve folyamatosan műsoron legyen. A meseregényt színpadra is maga a szerző írta át, a bábjátékot kísérő zenét pedig Presser Gábor szerezte. Győződjön meg róla, hogy Varró Dani szándékai szerint továbbra is az egész családnak szánja műveit – még akkor is, ha pár feldühödött, túl gyorsan ítélkező szülő nem így gondolja.

Orosz filmhét – Sztalker-vetítés, Örökmozgó (19.30)

Tarkovszkij Sztalkere a klasszikusok klasszikusa, viszont moziban, eredeti nyelven magyar felirattal nagyon ritkán látható. Az Örökmozgóban tartott Orosz Filmhéten azonban most elcsíphető ez a talányos, filozofikus vízió, mely tanulmányok, cikkek, megfejtések tömkelegét inspirálta az elmúlt harminc-negyven évben. Ha valódi, napokig kitartó szellemi táplálékra vágyik, ennél jobbat aligha talál.

Tudósok Kamikaze Party, vendég: Taiko Dobolda, Trafó Kortárs Művészetek Háza (20.00)

"Működő szaxofonnal ingyenes a belépés" – ezzel a mondattal is csak az összetéveszthetetlen orgánumú drMáriás és a jövőre már 30. születésnapját ünneplő zenekara, a Tudósok tud koncertet hirdetni. Ha nem lenne elég a Tövisházi Ambrussal kiegészült, ízig-vérig avantgárd banda zajorgiája, a szombati trafós koncerten a Taiko Dobolda nevű budapesti japán dobcsapat fogja kísérni Máriásékat. A Kamikaze Party nevű buli házigazdái utoljára tavaly októberben jelentkeztek nagylemezzel, az Éljen a Petőfi Rádió! című album számainak előadásába pedig egy előzetes regisztráció ellenében tényleg bárki beszállhat, aki saját szaxofonnal érkezik a Trafóba.

Vasárnap, január 18.

Esküvő Kiállítás és Vásár, Budapest Kongresszusi Központ, Novotel Szálloda (szombat és vasárnap 10-18 óráig)

Ez valójában lányprogram, egy helyen egy csomó stand csupa-csupa esküvői csemegével! A esküvő kiállítást már két évtizede rendezik, pár éve videós stábunk kint járt, és megtudtuk, hogy mik a trendek, és mi mennyibe kerül. Annak, aki már szervezi a nagy napot, hasznos kinézni, mert itt egy helyen informálódhat: vagy elmegy a kedve az egész hacacárétól, vagy még lelkesebb lesz. Hogy utóbbi történjen, ajánlunk egy ruhapróbát, és ha mégis sikerül kicsábítani a vőlegényt: a limuzin őt is felcsigázhatja. Vigyen magával szatyrot, mert nem fogja megúszni egy stóc prospektus nélkül!

Külhon – Magyarok New Yorkban finisszázs és könyvbemutató, Capa Központ (18.00)

Tavaly szeptemberben a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójából (FFS) hét fotós – Alpern Bernadett, Bakonyi Zsuzsa, Bartha Máté, Halász Dániel, Hirling Bálint, Pályi Zsófia és Szombat Éva – egy hónapot töltött New Yorkban emigráns magyarok között. A Magyarok New Yorkban kiállítás képei az ő élményeik alapján állt össze (Nagyítás galériánk itt). A finisszázson az ötletgazdák (Bakonyi és Pályi) mesélnek a terepmunkáról és bemutatják a projektből készült fotókönyvet.

Bolhadélután, Tabáni Bolhapiac, Döbrentei utca (15-20 óráig)

„Ha sütsz egy tepsi pogácsát, vagy hozol egy üveg bort, azt köszönjük, de ha nem hozol, csak eljössz, azt is köszönjük” – ne tessék mondani, hogy ez nem igazán szíves invitálás. Hogy hova? A tabáni bolhapiacra, a Döbrentei utca 10-be. Egészen pontosan a vasárnapi Bolhadélutánra, ami nagyon jó kis bulinak ígérkezik. Nem mellesleg 200 polcon 1000 apró „bolháznivaló” zsebbaráti árakon.

 Mozi
Ha csak egy filmet néz meg a hétvégén a moziban, legyen a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), és ha most nincs idő rá, akkor is gyorsan pótolja! Ha viszont nem szeretne 88 percet hiábavalóan tölteni az életéből, akkor kerülje a Dumapárbajt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!