szerző:
MTI

Nem adott engedélyt A szürke ötven árnyalata című film bemutatására Indiában az ázsiai ország illetékes hatósága.

Sravan Kumar, az indiai cenzori testület vezetője nem indokolta, miért nem engedélyezték a filmadaptáció vetítését a helyi mozikban, de közölte, hogy a Universal Pictures fellebbezést nyújthat be döntésük ellen.

Az amerikai stúdiónak az engedélyezési folyamatot ismerő forrása elmondta, hogy a testület kifogásolt néhány dialógust a filmben még azután is, hogy a stúdió önként változtatott a filmen, csökkentette a szexjeleneteket és kivágott minden meztelen felvételt.

A február elején bemutatott film forgalmazása legalább 400 millió dollárt hozott globálisan annak ellenére, hogy számos ország, köztük Malajzia, Indonézia és Kenya betiltotta bemutatását szexuális tartalma miatt.

A film forgalamzója, a Comcast Corp nem törekszik arra sem, hogy bemutassák a Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével készült filmet Kínában, a világ második legnagyobb filmpiacán, ahol a cenzorok tiltják a nyíltan szexuális filmeket.

Az indiai cenzori testületet az elmúlt hónapokban számos bírálat érte. Leela Samson, aki évekig volt az elnöke, januárban távozott tisztségéből, miután azzal vádolta meg az indiai kormányt, hogy beavatkozik döntéseikbe.

A kormány új testületet nevezett ki, amely azóta új irányelveket fogalmazott meg, hangsúlyozva, hogy az indiai filmek nem tükrözhetnek profán magatartást. Egy új bollywoodi film esetében elrendelte, hogy a leszbikus szót húzzák ki a párbeszédekből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!