szerző:
hvg.hu

A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek munkáit lehet elcsípni a Toldi moziban és a Francia Intézetben. Szász János és Janisch Attila osztályvezetők szerint az új képzési forma sikere egyértelműen látszik az elkészült filmeken.

Az alapképzésben tanuló évfolyam diplomafilmjeit március 20-án a Toldi moziban, a mesterképzéses hallgatók vizsgamunkáit március 25-én a Francia Intézetben lehet megtekinteni.

Az SZFE új típusú képzési struktúrájában a rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, vágók, hangmesterek és gyártásvezető-producerek egy hároméves alapképzésben végig stábokban dolgoztak, így készítették filmjeiket is. Az első úgynevezett 6x6 évfolyam most végzett, diplomafilmjeiket januárban a szakma, március 20-án a Toldi moziban pedig a közönség is megnézheti.

©

Szász János és Janisch Attila osztályvezetők szerint az új képzési forma sikere nem csupán a gyakorlatban mutatkozik meg, hanem az elkészült filmeken is egyértelműen látszik. Az első évfolyam kiváló munkáira alapozva terveik szerint a 2015-16-os tanévben újra elindítják a 6x6 képzést. A vetítésre és az azt követő bulira jegyeket a Toldi moziban lehet váltani. 

Az alapképzés mellett az először 2013-ban elindított filmrendező és operatőr mesterképzés végzős hallgatói is megmutatják munkáikat a nagyközönségnek. A Gothár Péter és Máthé Tibor vezetésével zajló kétéves műhelymunka során a rendező és operatőr növendékek (8-8 fő) a színművész hallgatókkal közösen csaknem száz mozgóképes gyakorlatot végeztek el.

Március 25-én a Francia Intézetben debütáló filmes válogatásban színészvezetési gyakorlatok, televíziós stúdiómunkák és kortárs magyar novellák filmes adaptációi is szerepelnek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a [email protected] címen lehet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!