szerző:
hvg.hu

Jól lehet, No.1 kötete még nem volt, de aki egyet is elolvas John Scalzi regényeiből, az nagy valószínűséggel az összes többit is el akarja majd. Ezzel indokolta a Tor kiadó a 3,4 millió dolláros rekordösszeget, melyet 13 könyvért fizet ki.

Az SF világában rekordösszegűnek számító, 3,4 millió dolláros (mai árfolyamon mintegy 960 millió forintos) megállapodást írt alá John Scalzi a Tor kiadóval, számolt be tegnap a The New York Times. A szerződés 10 évre szól, és ezalatt 13 regényt kell megírnia napjaink egyik legnépszerűbb sci-fi szerzőjének. Az író műveit több tízezer példányban értékesítik az USA-ban havonta.

"Noha Scalzinak még soha nem volt toplistát vezető könyve, minden regényét olyan mennyiségben veszik mindmáig, mint kevés más szerzőét" - indokolta a megállapodást Patrick Nielsen Hayden, a Tor vezető szerkesztője. Hozzátette: aki elolvas valamit Scalzitól, az utána biztosan megveszi az összes többi regényét is.

©

Scalzi ezt követően a blogján jelentette be, hogy a megállapodás értelmében biztosan ír még egy Vének háborúja-regényt, bár nem a közeljövőben; elkezd dolgozni egy jelenleg kétrészesre tervezett új űropera sorozaton, és megírja a folytatását a tavaly megjelent Bezárt elmék című regényének (már címe is van: Head On).

Ezzel a megállapodással hosszú távon szilárdulni látszik Scalzi népszerűsége és pozíciója a műfajban: az új regények mellett jelenleg három művének már zajlanak a televíziós sorozatra történő előkészületei (Vének háborúja, Bezárt elmék, Redshirts) és állandóan jelölik a legrangosabb irodalmi díjakra is.

A The End Of All Things című új könyve (Vének háborúja 6.) Amerikában augusztusban jelenik meg, magyarul  - az eddigiekhez hasonlóan az Agave kiadó gondoztásában - ez év végén várható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!