szerző:
hvg.hu

Az év legrövidebb éjszakáján, június 20-án országszerte több száz múzeum, vár, állatkert, skanzen, fürdő és egyéb intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Íme, néhány érdekes és izgalmas program.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Holnemvolt-parkban például megismerhetjük a muzeális játékok titkait, a Nagycirkuszban musical-előadást tartanak lóhátról, a Fővárosi Törvényszéken képzelt pereken vehetünk részt.

A Kiscelli Múzeumban kinyomtathatjuk egy eredeti nyomdagépen a Nemzeti dalt. A Labirintus Panoptikumban kísértetekre és vámpírokra vadászhatunk, a Zichy-kastély lakatlan szárnyában (Óbudai Múzeum) szabadulójátékot rendeznek a vállalkozó kedvű éjszakázóknak.

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban lerántják a leplet a női hisztériáról és a szerelmi szenvedély anatómiájáról. A Hopp Ferenc Múzeum és a Kogart látogatóit pedig Japánba repítik gasztronómiai, művészeti és harci bemutatók segítségével.

Június 20-ának éjjelén felfedezhetjük a székesfehérvári Bory-várat, erdei kisvonattal utazhatunk Miskolcról Lillafüredre, a debreceni Déry Múzeumban megcsodálhatjuk a monumentális Munkácsy-trilógiát, a balatonszárszói József Attila Emlékházban csillagászati előadásokat hallgathatunk, vagy épp íjászkodhatunk a Gyulai Várban.

©

A Kamalduli Remeteség (Oroszlány-Majk) meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban pedig egy igazi főúri mulatságba csöppenhetünk.

A 2015-ös Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíne Eger, illetve sok intézmény tematikus programokat szervez: Erdélyt állítják a középpontba.

A Szent Iván-éj hagyományaihoz szorosan kapcsolódik a tűz. Sok száz évvel ezelőtt egyes országokban az ekkor gyújtott tüzet ördögi cselekednek tekintették, ám hazánkban az egyház tűrte, sőt beemelte a keresztény szokások közé. A népszokások része volt a tűzugrás, és abból, hogy a leányok hogyan ugorták át a tüzet, eleink megjósolták, hogy férjhez mennek-e hamarosan.

Ennek fényében országszerte több helyszínen is fellépnek tűzzsonglőrök, sokfelé lesz máglyagyújtás, és például a sárospataki Rákóczi-várban tűzugrás is. A fővárosban a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában a „tüzes harcok” elnevezésű önvédelmi bemutatót is végigizgulhatjuk.

Részletes program itt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!