szerző:
hvg.hu

Ki keresett jobban az elmúlt egy évben? Bradley Cooper vagy Jackie Chan? Leonardo DiCaprio vagy Amitabh Bachchan? Vannak meglepetések a Forbes listáján.

Sorozatban harmadik éve vezeti Robert Downey Jr. a Forbes éves listáját – a magazin 2014. június 1. és 2015. június 1. között vizsgálta a férfi színészek bérét. Ez alapján a Vasembert már öt filmben eljátszó színész 80 millió dolláros bevételre tett szert, míg a lista meglepetésszerű második helyezettje, a Kínában második aranykorát élő Jackie Chan 50 milliót keresett ugyanannyi idő alatt.

A lista harmadik helyét az elmúlt egy év során két hatalmas sikert elérő filmben is szereplő Vin Diesel (A galaxis őrzői, Halálos iramban 7) szerezte meg a maga 47 milliójával, őt követi az Amerikai mesterlövésszel nagyot kaszáló Bradley Cooper (41,5 millió), a tavaly nyári Kavarás óta két nagy bukást is elkönyvelő Adam Sandler (41 millió) és A holnap határa főszereplője, Tom Cruise (40 millió).

Robert Downey Jr.
©

De még Jackie Channél is nagyobb meglepetést okoznak az indiai filmgyártás, azaz Bollywood sztárjai: a hetedik helyen osztozik Amitabh Bachchan és Salman Khan a maguk 33,5 millió dollárjával, a kilencedik helyet pedig Akshay Kumar szerezte meg, egymillióval lemaradva honfitársaitól. A Guardian tájékoztatása szerint az indiaiak kiemelkedő eredménye annak köszönhető, hogy náluk még mindig divat a film bevételéhez képest arányosan megállapítani a színészek bérét, szemben az amerikaiak fix fizetésével. A top 10-et Mark Wahlberg (Transformers: A kihalás kora) zárja, 32 millióval.

A Herkules és a Halálos iramban 7 sikeréve Dwayne Johnson végleg megbizonyosodhatott, hogy jól döntött, amikor a pankrációt a színészetre cserélte, az elmúlt egy évben ugyanis 31,5 millió dollárt keresett vele. Johnny Depp két kritikai bukás, a Transzendens és a Mortdecai hozott 30 milliót és egy 12. helyet, míg Leonardo DiCaprio annak ellenére szedett össze 29 millió dollárt, hogy a vizsgált időszakban nem mutatták be egy filmjét sem, bár nem volt olyan rég A nagy Gatsby és A Wall Street farkasa premierje sem.

A pankrátorból színésszé lett Dwayne Johnson
©

A legjobban fizetett brit színész a legújabb kori James Bond, azaz Daniel Craig lett, akinek a lista 15. helyét sikerült megcsípni, 27 millió dolláros bevételével.

Ez a lista csak a férfi színészeket vizsgálta, a színésznők béreiről egy későbbi időpontban készít felmérést a Forbes.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!