szerző:
hvg.hu

Egy brit tanárnő javaslatára önkéntesek hozták létre a kétszáz adományozott darabból álló könyvtárat – a migránsok többek közt a Holtodiglant és A Gyűrűk Urát is olvashatják.

A dzsungelnek is nevezett calais-i tábor a francia hatóságok becslése szerint nagyjából háromezer menekültet szállásol el, a The Guardian tudósítója szerint pedig egy egész minitársadalom épül a helyszínen.

Két templon és egy mecset mellett zöldségesek, éttermek, egy bár, egy borbélyüzlet és még egy biciklikölcsönző is színesíti a tábor kínálatát, amihez most egy könyvtár is társult. Mary Jones brit tanárnő A dzsungel könyveinek (franciául: Livres de la jungle) nevezte el a felhívására önkéntesek által létrehozott, adományokból feltöltött könyvtárat.

Élelmiszerbolt Calais-ban
©

Jones maga is évek óta visz könyveket és egyéb adományokat a táborba, de ezúttal egy fokkal nagyobb lépést kívánt tenni: "Valami olyat szerettem volna elindítani, ami valódi, gyakorlati segítséget kínál. Az itt tartózkodók közül sokan tanult emberek, akik folytatni akarják a tanulmányaikat, ehhez pedig szükségesek a könyvek, amikből megtanulhatnak angolul olvasni és írni, hogy tudjanak munkára jelentkezni, kitölteni a nyomtatványokat" – mondta.

Az angol lap munkatársának beszámolója szerint a könyvtárban olyan darabok találhatók, mint a Holtodiglan, A Gyűrűk Ura, valamint Tom Wolfe és John Grisham művei. Jelenleg nagyjából kétszáz könyv áll a migránsok rendelkezésére, amiket a menekülteknek és az ott tartózkodó menedékkérőknek tartott tanórákon is felhasználnak.

Iskola Calais-ban
©

Mary Jones a lapnak elmondta, hogy a novellás- és verseskötetek meglepően népszerűek a migránsok körében, de leginkább szótárakra van szükségük, főként pastu-francia és pastu-angol, valamint eritreai szótárakra és az e nyelveken írt könyvekre.