szerző:
MTI

Az orosz kulturális miniszter újratemetné Oroszországban Szergej Rahmanyinov zeneszerzőt, akit New York államban temettek el a családjával együtt. A komponista a bolsevik forradalom után emigrált, a dédunokája pedig nem ért egyet a maradványok Oroszországba szállításával.

Az orosz kormány hazaszállítaná az Egyesült Államokból Szergej Rahmanyinov zeneszerző földi maradványait, ez azonban az örökösök akaratába és a komponista végrendeletébe ütközhet. A kultúrpatriotizmusáról ismert orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij szerint az amerikaiak tévesen tartják honfitársuknak a komponistát, akinek a sírját is elhanyagolják.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség Novgorod alkormányzójára, Alekszandr Szmirnovra hivatkozva azt írta, hogy orosz diplomaták már meg is kezdték az egyeztetéseket az amerikai féllel. Rahmanyinov a Novgorodi kormányzósághoz tartozó Szemjonovóban született 1873-ban.

Az örökösök egyértelműen a hazaszállítás ellen foglaltak állást. Susan Wanamaker, Rahmanyinov dédunokája a BBC-nek adott interjújában leszögezte, hogy a komponista végrendelete szerint New Yorkban akart nyugodni. "Nem szeretnénk szembemenni az akaratával, ezért ott fog maradni" - hangsúlyozta.

Gyenyisz Macujev, a Rahmanyinov Alapítvány művészeti vezetője más véleményen van. "Rahmanyinov öröksége, lelke és tehetsége Oroszországhoz tartozik, ahogy ő maga is újra meg újra elmondta" - fogalmazott a zongoraművész, aki az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon éppen a nagy orosz komponista egyik zongoraversenyét adta elő a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikusokkal. Az orosz állami televízió a mostanihoz hasonló eseteket számba véve felidézte, hogy az 1938-ban Párizsban elhunyt és eltemetett nagy orosz operaénekes, Fjodor Saljapin hamvait 1984-ben a novogyevicsi temetőben helyezték újra örök nyugalomra.

Rahmanyinov, a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője és zongoraművésze 1917-ben, a bolsevik forradalom után hagyta el hazáját, és előbb Európában, majd az Egyesült Államokban élt, ahol nem sokkal halála előtt megkapta az állampolgárságot is. Nevének angolos formáját - Sergey Rachmaninov - az emigrációban kezdte használni. 

A kaliforniai Beverly Hillsben halt meg rákban 1943-ban, de földi maradványait később a New York állambeli Valhalla település Kensico temetőjében helyezték el; felesége és lánya is mellette nyugszik. A nemesi származású komponistát a szovjet időkben hazájában árulónak bélyegezték.