szerző:
hvg.hu

Felkérték az írót, hogy adja a regényét egy hangjátékhoz. Majd kapott egy levelet, hogy nem támogatják az elképzelést.

Péterfy Gergelyt néhány hónapja keresték meg a Magyar Rádióból, hogy hangjátékot szeretnének készíteni a Kitömött Barbár című regényéből.

Ahogy a Facebook-oldalán írja: „csodálkoztam, mert az MTVA-ból, állami médiából nem szoktak keresni – ez minálunk afféle családi hagyomány. Felhívtam a kiadóm, hogy szerinte menjek-e bele, nem ciki-e, és megegyeztünk abban, hogy ártani nem árthat. Igent mondtam hát. Váltottunk pár levelet, már arról volt szó, hova küldjem a számlát (egy röhejes összegről)”.

Nem sokkal ezután kapott egy levelet, hogy az MTVA nem támogatja, hogy hangjáték készüljön a regényből.

„Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi? Valakik valahol most vették észre, hogy én írtam? Most értek össze a szálak? Vagy szegények kifutottak a büdzséből?” – teszi fel a kérdést bejegyzésébén az író.

©

Péterfy korábban azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a Kitömött barbár történetében „egyrészt benne van a magyarok igazsága, és mindaz a kétségbeesettség is, ami Magyarország lemaradottságából fakad, másrészt a helyzeten javítani próbáló értelmiségiek évszázados tragikuma és tragikomikuma… Megint ott vagyunk, hogy kollektíve nem sikerült a továbblépés, és marad, ami mindig is volt: szembenézés helyett mellébeszélés, tettek helyett pótcselekvés, emlékezet helyett lázálom. Az emlékezet nélküli munkásosztály és az elektrosokkon átesett parasztság, mint búcsúban a gumicukorért, úgy kapkod az édesen zamatos szavak után: illiberalizmus, tekintély, rend, isten, haza, Szent Korona, egyetértés.”

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!